Εμείς – ευτυχώς ή δυστυχώς – δεν τα έχουμε δει ακόμη να κυκλοφορούν στη χώρα μας. Πρόκειται για πακέτα τσιγάρων πάνω στα οποία φιγουράρουν αληθινές φωτογραφίες που δείχνουν όγκους στο λάρυγγα ή πνεύμονες που νοσούν από καρκίνο.

Οι ερευνητές της Global Adult Tobacco Survey υποστηρίζουν ότι οι συγκεκριμένες φωτογραφίες – προειδοποιήσεις πάνω στα πακέτα δεν περνούν απαρατήρητες από το σύνολο σχεδόν των ενήλικων καπνιστών.Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια δημοσκόπηση μεταξύ του 2008-2010 σε καπνιστές στο Μπαγκλαντές, τη Βραζιλία, την Κίνα, την Αίγυπτο, την Ινδία, το Μεξικό, τις Φιλιππίνες, την Πολωνία, τη Ρωσία, την Ταϊλάνδη, την Τουρκία, την Ουκρανία, την Ουρουγουάη και το Βιετνάμ.

Περισσότεροι από το 50% των καπνιστών σε έξι από τις 14 χώρες που διεξήχθη η έρευνα δήλωσαν ότι οι φωτογραφίες τους έκαναν να σκεφτούν το ενδεχόμενο να σταματήσουν το κάπνισμα. Στις υπόλοιπες εφτά χώρες τη σκέψη να διακόψουν το κάπνισμα έκανε ο ένας στους 4 καπνιστές. Οι πολωνοί καπνιστές ήταν οι μόνοι που φάνηκε να μην επηρεάζονται από τις ανατριχιαστικές φωτογραφίες πάνω στα πακέτα.

Στη Βραζιλία και την Ταϊλάνδη όπου τα πακέτα είχαν πολλές και διαφορετικές φωτογραφίες – προειδοποιήσεις υπήρχε και το μεγαλύτερο ποσοστό καπνιστών που σκέφτονταν να κόψουν το κάπνισμα.

To επόμενο στάδιο της έρευνας που δημοσιεύθηκε από το Centers of Disease Control (CDC) των Η.Π.Α., είναι να διαπιστωθεί κατά πόσο οι καπνιστές που σκέφτονται να το κόψουν εξαιτίας της έκθεσής τους σ’ αυτές τις φωτογραφίες τελικά το πράττουν.