Το εγκεκριμένο πρόσθετο Ε621 (όξινο γλουταμινικό νάτριο) που χρησιμοποιείται συχνά ως βελτιωτικό γεύσης π.χ., σε ασιατικές λιχουδιές με σόγια είναι πιθανό να συνδέεται με την αύξηση του βάρους, υποστηρίζει νεότερη έρευνα.

Το συγκεκριμένο πρόσθετο είναι εγκεκριμένο και ασφαλές. Ο πονοκέφαλος και η ναυτία είναι τα μόνα συμπτώματα που έχουν αναφερθεί περιστασιακά σε σχέση με τη λήψη του. Ωστόσο, σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας Ka He από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνα όσοι καταναλώνουν πολλά τρόφιμα με Ε621 είναι πιο πιθανό να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τη διατροφή 10.000 ενήλικων κινέζων για ένα διάστημα 5,5 ετών. Τα συμπεράσματα της μελέτης τους δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition.

Διαπίστωσαν ότι εκείνοι που κατανάλωναν κατά μέσο όρο 5 γρ. του συγκεκριμένου πρόσθετου την ημέρα είχαν κατά 30% περισσότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαροι στο τέλος της μακροχρόνιας έρευνας σε σχέση με εκείνους που κατανάλωναν λιγότερο από μισό γραμμάριο την ημέρα.

Η αιτία που το συγκεκριμένο ενισχυτικό γεύσης μπορεί να επηρεάζει την πρόσληψη βάρους δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρη. Οι ερευνητές εικάζουν ότι το Ε621 μπορεί να επηρεάζει την έκκριση της ορμόνης λεπτίνης η οποία εμπλέκεται στη ρύθμιση της όρεξης και του μεταβολισμού. Παρόλα αυτά η έρευνά τους έγινε αποδεκτή με σκεπτικισμό από πολλούς ειδικούς που πιστεύουν ότι η σύνδεση του συγκεκριμένου πρόσθετου με τη λεπτίνη δεν είναι τόσο προφανής.

Πάντως η ομάδα του Ka He σκοπεύει να διεξάγει μια νέα έρευνα προκειμένου να διαπιστώσει τις επιδράσεις στην υγεία και το βάρος όσων σταματούν να καταναλώνουν το όξινο γλουταμινικό νάτριο.