Τα παιδιά που δεν κοιμούνται επαρκώς έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρα, σύμφωνα με ερευνητές από τη Νέα Ζηλανδία. Η έρευνα δημοσιεύθηκε online στο επιστημονικό περιοδικό της British Medical Journal. Βασίστηκε στην παρατήρηση 244 παιδιών ηλικίας 3-7 ετών.

Τα παιδιά παρακολουθούνταν κάθε έξι μήνες όσον αφορά το ύψος, το βάρος και το ποσοστό λίπους στο σώμα τους. Παράλληλα καταγράφηκαν οι συνήθειες του ύπνου του στην ηλικία των τριών, των τεσσάρων και των πέντε ετών.Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα παιδιά που σε μικρή ηλικία κοιμούνταν λίγες ώρες είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν αυξημένο ΔΜΣ (ο Δείκτη Μάζας Σώματος αποτυπώνει τη σχέση μεταξύ του βάρους και τους ύψους) στα 7 τους χρόνια.

Όπως εξήγησε ο Dr Ian Maconochie από το Βασιλικό Κολέγιο Παιδιατρικής, «Τα παιδιά κάτω των 5 ετών κοιμούνται κατά μέσο όρο 11 ώρες κατά τη διάρκεια της νύχτας, συμπεριλαμβανομένων και των υπόλοιπων υπνάκων στη διάρκεια της ημέρας. Ωστόσο, το 20% των παιδιών αυτής της ηλικίας έχουν προβλήματα στον ύπνο τους και ήδη γνωρίζουμε ότι ο ανεπαρκής ύπνος έχει σημαντική επίδραση στην προσοχή, τη μνήμη, τη συμπεριφορά και την σχολική απόδοση.»