«Πιθανώς καρκινογόνα» χαρακτήρισε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) τα κινητά τηλέφωνα σε μια ανακοίνωση που προκάλεσε μεγάλη αίσθηση διεθνώς.

Είναι γεγονός ότι χρόνια τώρα επικρατεί διχογνωμία μεταξύ των ειδικών για το κατά πόσον η χρήση κινητών τηλεφώνων είναι επιβλαβής, δεδομένου ότι τα συμπεράσματα των ερευνών είναι αντικρουόμενα.

Την εικόνα αυτή αλλάζει η ανακοίνωση της Διεθνούς Υπηρεσίας για την Έρευνα στον Καρκίνο (IARC) του ΠΟΥ, σύμφωνα με την οποία τα κινητά τηλέφωνα κατατάσσονται στους «πιθανώς καρκινογόνους παράγοντες». Στην ίδια κατηγορία ανήκουν ο μόλυβδος, το χλωροφόρμιο, ο καφές και το απαγορευμένο φυτοφάρμακο DDT.

Η ομάδα εργασίας 31 επιστημόνων από 14 χώρες ανακοίνωσε ότι μετά από την ανασκόπηση όλων των διαθέσιμων επιστημονικών στοιχείων σχετικά με τη χρήση των κινητών τηλεφώνων, αυτά θα πρέπει να κατηγοριοποιηθούν ως πιθανώς καρκινογόνα, επειδή υπάρχει ένας πιθανός συσχετισμός με μια μορφή καρκίνου του εγκεφάλου, του γλοιώματος.

Στη σχετική λίστα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας οι κατηγορίες που υπάρχουν είναι «καρκινογόνα», «δυνητικά καρκινογόνα», «πιθανώς καρκινογόνα», καθώς και παράγοντες χωρίς επαρκή στοιχεία για να ταξινομηθούν ή μη καρκινογόνοι παράγοντες. Ωστόσο, χρειάζονται ακόμη περισσότερες μακροχρόνιες έρευνες για να τεκμηριωθεί ένας πιο ξεκάθαρος συσχετισμός μεταξύ των κινητών και της δημιουργίας καρκινικών όγκων.

Σε παλαιότερη ανακοίνωσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν καλά τεκμηριωμένες αποδείξεις για την ύπαρξη ενός συσχετισμού μεταξύ της χρήσης κινητού τηλεφώνου και του καρκίνου. «Μετά την ανασκόπηση σχεδόν όλων των διαθέσιμων στοιχείων, η ομάδα εργασίας κατέταξε την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία της ζώνης ραδιοσυχνοτήτων στην οποία εκπέμπουν τα κινητά ως πιθανώς καρκινογόνα», δήλωσε ο Jonathan Samet, πρόεδρος του IARC.

Σήμερα εκτιμάται ότι κινητό τηλέφωνο χρησιμοποιούν 5 δισεκατομμύρια άνθρωποι.

Από τη μεριά τους, οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας κινητής τηλεφωνίας έσπευσαν να μειώσουν τη σημασία της είδησης, τονίζοντας ότι η ανακοίνωση του ΠΟΥ δεν σημαίνει ότι τα κινητά προκαλούν καρκίνο, ότι στην κατηγοριοποίηση των «πιθανώς καρκινογόνων» ανήκει και ο καφές, καθώς και ότι σύμφωνα με τον αμερικανικό FDA τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία δεν συνδέουν τα κινητά τηλέφωνα με προβλήματα υγείας.

Ο Christopher Wild, διευθυντής του ΙARC, δήλωσε ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες αναφορικά με τη μακροχρόνια και συχνή χρήση του κινητού, αλλά και ότι «με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, είναι σημαντικό να ληφθούν μέτρα για να μειωθεί η έκθεση στις ραδιοσυχνότητες, όπως οι συσκευές hands-free και τα μηνύματα».