Μια νέα έρευνα έρχεται να μας πει ότι η μητέρα τελικά καθορίζει πολύ περισσότερα στη ζωή του γιου της από όσα ήδη… γνωρίζουμε (και συχνά μας ταλαιπωρούν!).

Σύμφωνα με φινλανδική έρευνα, που δημοσιεύτηκε online στο επιστημονικό περιοδικό «European Heart Journal», ο καρδιαγγειακός κίνδυνος για έναν άνδρα μετά την ηλικία των 40 ετών μπορεί να συνδέεται, τουλάχιστον εν μέρει, με το ύψος της μητέρας του, καθώς και με το μέγεθος του πλακούντα όταν αυτή ήταν έγκυος.

Οι ερευνητές μελέτησαν 7.000 άνδρες που γεννήθηκαν στο Ελσίνκι μεταξύ του 1934 και 1944.

Διαπίστωσαν ότι ο καρδιαγγειακός κίνδυνος αυξανόταν σε εκείνους που είχαν γεννηθεί με σχετικά χαμηλό βάρος και των οποίων:

*Οι μητέρες ήταν κοντές, έγκυοι για πρώτη φορά και είχαν σχετικά οβάλ πλακούντα (μια ένδειξη διαταραχής στην ανάπτυξη του πλακούντα).

*Οι μητέρες ήταν ψηλές και παχιές και είχαν σχετικά μικρό πλακούντα (γεγονός που μπορεί να επηρέασε την ανάπτυξη του εμβρύου).

*Οι μητέρες ήταν ψηλές αλλά αρκετά αδύνατες και είχαν σχετικά βαρύ πλακούντα σε σχέση με το βάρος του νεογνού.

«Για πρώτη φορά καταφέραμε να δείξουμε ότι ο συνδυασμός του βάρους της μητέρας καθώς και του μεγέθους και του σχήματος του πλακούντα της μπορεί να αποτελέσει ένα δείκτη πρόβλεψης της καρδιαγγειακής νόσου σε μεγαλύτερη ηλικία», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ. David Barker.