Εάν έχετε δυσκολία να ανοίξετε μια συζήτηση με τον ερωτικό σας σύντροφο σχετικά με τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ), ίσως σας βοηθήσει το γνωστό σίριαλ «Sex and the City», το οποίο εξακολουθεί να προβάλλεται σε επαναλήψεις στην ελληνική τηλεόραση. Σύμφωνα με έρευνα των ψυχολόγων του Πανεπιστημίου Ohio, οι φοιτητές που είχαν παρακολουθήσει τη συγκεκριμένη σειρά ένιωθαν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στο να θέσουν ένα τέτοιο θέμα συζήτησης στο σύντροφό τους.

Η έρευνα διεξήχθη σε 243 φοιτητές με μέσο όρο ηλικίας τα 20 χρόνια. Οι ερευνητές τους χώρισαν σε 3 ομάδες. Όσοι συμμετείχαν στην πρώτη ομάδα παρακολούθησαν ένα επεισόδιο του «Sex and the City» όπου οι κεντρικές ηρωίδες μιλούν -τόσο μεταξύ τους όσο και με γιατρούς και ερωτικούς συντρόφους- για τα χλαμύδια και τον ιό HIV.

Όσοι συμμετείχαν στη δεύτερη ομάδα είδαν μια άλλη εκδοχή του ίδιου επεισοδίου, στο οποίο, παρότι αναφέρθηκε το θέμα των χλαμυδίων και του HIV, δεν υπήρχαν σκηνές συζήτησης της Samantha και της Miranda με φίλους ή με συντρόφους σχετικά με αυτό. Τα μέλη της τελευταίας ομάδας είδαν ένα άλλο επεισόδιο της σειράς χωρίς αναφορές στα ΣΜΝ.

Το 46% όσων ανήκαν στην πρώτη ομάδα συζήτησαν ανοιχτά με το σύντροφό τους σχετικά με τα ΣΜΝ μέσα στις επόμενες 2 εβδομάδες. Το ίδιο έπραξε και το 21% όσων είδαν τη δεύτερη εκδοχή του συγκεκριμένου επεισοδίου. Ωστόσο, το ίδιο έπραξε μόνο το 15% όσων είχαν δει το επεισόδιο που δεν είχε σχέση με τα ΣΜΝ.

Οι εθελοντές θεατές του συγκεκριμένου επεισοδίου ανέφεραν ότι ένιωθαν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση μετά την παρακολούθηση της σειράς, που τους έδωσε την ώθηση να ανοίξουν το συγκεκριμένο θέμα συζήτησης με το σύντροφό τους, έχοντας και ένα «σενάριο» για το πώς να το χειριστούν. Σύμφωνα, πάντως, με τους ερευνητές, αυτό ήταν εφικτό μόνο εφόσον οι θεατές ένιωθαν να ταυτίζονται με τις ηρωίδες της σειράς.