Τρία γονίδια που σχετίζονται με τις ημικρανίες ανακάλυψαν αμερικανοί επιστήμονες από το νοσοκομείο «Brigham and Women’s» στη Βοστόνη. Αξίζει να αναφερθεί ότι ένα από αυτά τα γονίδια φαίνεται να ευθύνεται αποκλειστικά για τις γυναικείες ημικρανίες. Εκτιμάται, μάλιστα, ότι οι γυναίκες υποφέρουν 3 με 4 φορές πιο συχνά από ημικρανίες από ό,τι οι άνδρες.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έρευνα που έχει διεξαχθεί μέχρι σήμερα σε ό,τι αφορά τη γονιδιακή βάση των ημικρανιών. Οι αμερικανοί ειδικοί ανέλυσαν το γονιδίωμα 23.230 ανθρώπων. Από αυτούς οι 5.122 είχαν ημικρανίες. Σύμφωνα, λοιπόν, με τη συγκεκριμένη μελέτη, παρατηρήθηκαν παραλλαγές σε 3 γονίδια, οι οποίες εμφανίζονταν πιο συχνά σε αυτούς που έπασχαν από ημικρανίες. Δύο από αυτά τα γονίδια (τοPRDM16 και τοTRPM8) φάνηκε ότι αφορούσαν μόνο τις ημικρανίες σε σύγκριση με άλλα είδη πονοκεφάλων. Και ακόμα πιο συγκεκριμένα, το ένα από αυτά, το TRPM8, συνδεόταν με τις ημικρανίες των γυναικών.

Το τρίτο ύποπτο γονίδιο που εντόπισαν οι επιστήμονες, το LRP1, σχετίζεται με την αντίληψη του εξωτερικού κόσμου, καθώς και με χημικά μονοπάτια μέσα στον εγκέφαλο.

Αν και οι ερευνητές είπαν ότι τα ευρήματα είναι ενθαρρυντικά, επισήμαναν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να κατανοήσουν καλύτερα πώς ακριβώς καθένα από αυτά τα γονίδια σχετίζεται με την ημικρανία.