Άλλη μια νίκη μετρά στο ενεργητικό της η επιστήμη, καθώς μια νέα μέθοδος υπόσχεται να επιβραδύνει ή και να σταματήσει την πορεία σοβαρών οφθαλμολογικών νόσων.

Οι πρώτες δοκιμές ξεκινούν στις ΗΠΑ. Πιο συγκεκριμένα, πολύ σύντομα ειδικοί του Οφθαλμολογικού Ινστιτούτου «Jules Stein» στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο πλαίσιο δοκιμών, θα εφαρμόσουν σε 24 ασθενείς μια επαναστατική μέθοδο κατά την οποία θα εγχύσουν κύτταρα του μελάγχροος επιθηλίου του αμφιβληστροειδούς (PRE) που προέρχονται από ανθρώπινα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα με στόχο να αντιμετωπιστούν σοβαρές ασθένειες της όρασης.

Από τους ασθενείς αυτούς οι μισοί πάσχουν από ξηρή μορφή της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και οι άλλοι μισοί από τη νόσο Stargardt (πιο κοινή μορφή νεανικής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας). Και στις δύο αυτές ασθένειες καταστρέφονται τα κύτταρα (PRE), πράγμα που οδηγεί στην απώλεια όρασης.

Οι δοκιμές θα διαρκέσουν ένα χρόνο και θα επικεντρωθούν στην ασφάλεια της θεραπείας. Οι ασθενείς θα χωριστούν σε ομάδες και κάθε ομάδα θα λάβει διαφορετικό αριθμό κυττάρων. Τα πειράματα που προηγήθηκαν σε ζώα ήταν πολύ ενθαρρυντικά, γι’ αυτό και οι επιστήμονες ελπίζουν ότι αν όλα πάνε καλά, τα νέα κύτταρα (PRE) θα αναπτυχθούν ομαλά εντός των οφθαλμών και θα αποκαταστήσουν την όραση.