Ποια σχέση μπορεί να έχουν οι ατίθασοι Γαλάτες Αστερίξ και Οβελίξ στο διάσημο και αγαπημένο κόμικ με την ιατρική;

Μια ομάδα επιφανών γερμανών νευροχειρουργών απαντά σε αυτό το ερώτημα.

Οι ειδικοί ανέλυσαν διαφορετικές περιπτώσεις χτυπημάτων και τραυματισμών σε 34 τόμους του θρυλικού κόμικ και τις συνέκριναν με τα πραγματικά αποτελέσματα χτυπημάτων στο κεφάλι. Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι οι εικόνες συχνά ανταποκρίνονταν στην αλήθεια, όπως π.χ. το γεγονός ότι σε ένα αναίσθητο ρωμαίο λεγεωνάριο η γλώσσα ήταν έξω από το στόμα του, κάτι που όντως μπορεί να συμβεί στην περίπτωση χτυπήματος στο κεφάλι.

Οι γερμανοί ειδικοί ανέφεραν στη δημοσίευση της έρευνάς τους ότι «ο στόχος της παρούσας έρευνας ήταν να αναλύσουμε την επιδημιολογία και τους συγκεκριμένους παράγοντες κινδύνου για την πρόκληση τραυματικής εγκεφαλικής βλάβης στα κόμικς του Αστερίξ». Διαπίστωσαν, σε μια επίδειξη γερμανικού χιούμορ, ότι οι σχετικές απεικονίσεις δεν ήταν απόλυτα σοβαρές, αλλά ούτε και απόλυτα αβάσιμες.

Συγκεκριμένα, η ρωμαϊκή υπηκοότητα και το χαμένο κράνος αποτελούσαν παράγοντες που συσχετίζονταν με απώλεια των αισθήσεων, ενώ ο μαγικός ζωμός διαπιστώθηκε ότι είχε διπλή δράση: έδινε δύναμη στον επιτιθέμενο, αλλά και μεγαλύτερη αντοχή στο θύμα να επιβιώσει μιας επίθεσης.

Παρότι, μάλιστα, η σύνθεση του μαγικού ζωμού παραμένει άγνωστη, είναι γνωστό ότι περιείχε γκι, το οποίο σύμφωνα με τους ερευνητές περιέχει ουσίες που θεωρείται ότι καταπολεμούν τους όγκους στον εγκέφαλο. Τελικά είναι τρελοί αυτοί οι… Γερμανοί!