Η λήψη υψηλής δόσης στατινών για τη μείωση της αυξημένης χοληστερίνης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη έως και κατά 12%, ωστόσο τα οφέλη για την καρδιά που προσφέρουν αυτά τα φάρμακα συγκριτικά κρίνονται πιο σημαντικά.

Αυτό ήταν το συμπέρασμα νέας έρευνας από το Πανεπιστήμιο St George του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης. Οι ειδικοί ανέλυσαν τα δεδομένα από 5 διαφορετικές μελέτες σε σύνολο 32.752 ασθενών που λάμβαναν μέτριες και υψηλές δόσεις στατινών.

Στη διάρκεια της πενταετίας, το 8,4% των ασθενών παρουσίασε σακχαρώδη διαβήτη και το 20% κάποιο σοβαρό καρδιακό πρόβλημα. «Συνολικά διαπιστώσαμε ότι οι υψηλές δόσεις στατινών συσχετίζονται με έναν αυξημένο κίνδυνο κατά 12% για την εμφάνιση διαβήτη, συγκριτικά με τις μικρότερες δόσεις», δήλωσε ο καθηγητής Kausik Ray του Πανεπιστημίου St George.

Οι στατίνες θεωρούνται φάρμακα «best seller». Θεωρούνται αποτελεσματικές για τη μείωση της «κακής» υψηλής χοληστερίνης (LDL) και προφυλάσσουν από τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα αποτελέσματα της έρευνάς τους δεν πρέπει να οδηγήσουν τους ασθενείς στη διακοπή της λήψης στατινών, οι οποίες θεωρείται ότι παίζουν ζωτικό ρόλο στην προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος. Είναι πιθανό, όμως, εκείνοι που λαμβάνουν υψηλές δόσεις να εξετάζονται συχνότερα για το ενδεχόμενο εμφάνισης διαβήτη.