Όσοι έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει σε πόλεις έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν αγχώδεις διαταραχές, καθώς και μεταπτώσεις της διάθεσης, εξαιτίας της επίπτωσης που φαίνεται να έχει η ζωή στην πόλη σε δύο περιοχές του εγκεφάλου οι οποίες «ρυθμίζουν» τις συναισθηματικές αντιδράσεις και την ανταπόκριση στο στρες.

Αυτό ήταν το συμπέρασμα νέας διεθνούς μελέτης που εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσει σε βελτιώσεις στην ποιότητα ζωής των αστών με σκοπό την προστασία της ψυχικής τους υγείας, σύμφωνα με τους ερευνητές. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι κάτοικοι των πόλεων έχουν κατά 21% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αγχωδών διαταραχών και κατά 39% περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης διαταραχών της διάθεσης, σύμφωνα με τον ερευνητή Jens Pruessner από το Douglas Mental Health University Institute στο Μόντρεαλ του Καναδά.

Ο Jens Pruessner, σε συνεργασία με τους γερμανούς συναδέλφους του, εξέτασαν με τη βοήθεια μαγνητικών τομογραφιών την εγκεφαλική δραστηριότητα σε κατοίκους των πόλεων και της επαρχίας. Διαπίστωσαν ότι οι κάτοικοι των πόλεων παρουσίαζαν μεγαλύτερη δραστηριότητα στην αμυγδαλή του εγκεφάλου, μια περιοχή που σχετίζεται με τη «ρύθμιση» του συναισθήματος και της διάθεσης.

Επίσης, παρατήρησαν ότι οι κάτοικοι των πόλεων είχαν αυξημένη δραστηριότητα στην έλικα του προσαγωγίου, μια περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη ρύθμιση της διάθεσης και τους στρες.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nature».