Ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να προσέχετε πλέον στα αντιηλιακά, αλλά και σε όλα τα καλλυντικά, είναι τα στοιχεία που αναγράφουν στη συσκευασία τους. Έτσι, από το καλοκαίρι του 2007, σύμφωνα με νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι υποχρεωτικό να αναγράφονται στη συσκευασία των αντιηλιακών στοιχεία και συμβουλές για τη σωστή χρήση τους, όπως για παράδειγμα ότι ακόμα και εκείνα που έχουν τον υψηλότερο δείκτη δεν παρέχουν 100% προστασία. Ο δείκτης προστασίας 6 είναι ο ελάχιστος που προσφέρει κάποια προστασία. Το SPF από 15 έως 25 προσφέρει μέτρια προστασία, ενώ από το 30 έως το 50 προσφέρει υψηλή προστασία. Καλό είναι να αποφεύγετε τα αντιηλιακά με μικρότερους δείκτες, τα οποία δυστυχώς είναι πολύ δημοφιλή σε εμάς τους Έλληνες, που προφανώς δεν έχουμε συνειδητοποιήσει πόσο επικίνδυνος είναι ο ήλιος. Άλλες προειδοποιήσεις που πρέπει να αναγράφουν τα αντιηλιακά είναι οι εξής: l Μη μένετε πολλή ώρα στον ήλιο, έστω και αν φοράτε αντιηλιακό. Η υπερβολική έκθεσή σας σ’ αυτόν είναι απειλή για την υγεία. l Κρατάτε τα μωρά και τα μικρά παιδιά μακριά από τον ήλιο. l Η χρήση μειωμένης ποσότητας αντιηλιακού μειώνει την προστασία. Η συχνή εφαρμογή του είναι πολύ σημαντική. Μία φορά την ημέρα δεν φτάνει.

Τι πρέπει να προσέξετε
Για να διαλέξετε το σωστό αντιηλιακό, είναι απαραίτητο να λάβετε υπόψη σας κάποιες σημαντικές παραμέτρους, όπως:

  • Το φωτότυπό σας.
  • Το αν ξεκινάτε για πρώτη φορά (για φέτος) την έκθεση στον ήλιο.
  • Το αν ακολουθείτε κάποια φαρμακευτική αγωγή, π.χ. αντιβιοτικά που περιέχουν τετρακυκλίνη, αντιισταμινικά, αντισυλληπτικά.
  • Το αν είστε έγκυοι.
  • Το αν έχετε ιστορικό αλλεργίας στον ήλιο (μικρά εξανθήματα).
  • Το αν έχετε κληρονομική προδιάθεση στο μελάνωμα.

Οι χρυσοί κανόνες προστασίας
Ακολουθήστε μερικές πολύ βασικές οδηγίες για να μην ταλαιπωρήσετε την επιδερμίδα σας:

  • Απλώστε το αντιηλιακό σας 20΄ πριν βγείτε στον ήλιο.
  • Αν κολυμπάτε πολλή ώρα ή κάνετε σπορ στην παραλία, προτιμήστε τα αδιάβροχα αντιηλιακά.
  • Μην τσιγκουνεύεστε με την ποσότητα αντιηλιακού που απλώνετε.
  • Μετά την κολύμβηση, το σκούπισμα με πετσέτα, το παιχνίδι ή την άσκηση, επαναλάβετε την εφαρμογή.
  • Αυξήστε την ποσότητα, τη συχνότητα επάλειψης και το δείκτη προστασίας στα παιδιά, γιατί έχουν πιο ευαίσθητη επιδερμίδα.
  • Αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο από τις 11.30 μέχρι τις 16.30.

Ποιος είναι ο φωτότυπός σας;
Ανάλογα με το χρώμα των μαλλιών και του δέρματος, υπάρχουν 4 διαφορετικοί τύποι. Βρείτε το δικό σας και ανακαλύψτε τον κατάλληλο αντιηλιακό δείκτη προστασίας.

1.
Έχετε πολύ ανοιχτή επιδερμίδα, συνήθως με φακίδες, που καίγεται σχεδόν πάντα από τον ήλιο και δεν μαυρίζει ποτέ. Το αντιηλιακό σας πρέπει να έχει SPF τουλάχιστον 50. Ωστόσο, μετά από 2 εβδομάδες έκθεσης στον ήλιο, μπορείτε, αν θέλετε, να τον μειώσετε στο 30 ή 40.

2.
Έχετε χλομή, ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα που καίγεται εύκολα και μαυρίζει πολύ δύσκολα. Ο ιδανικός βαθμός αντιηλιακής προστασίας για εσάς είναι 40.

3.
Έχετε μέτρια ανοιχτή επιδερμίδα και το φυσικό χρώμα των μαλλιών σας είναι καστανόξανθο ή ανοιχτό καστανό, ενώ όταν μαυρίζετε αποκτάτε μπρονζέ χρώμα. Το ιδανικό SPF για εσάς είναι 30. Μετά από 2 βδομάδες, μπορείτε να το μειώσετε στο 20.

4.
Είναι ο πιο κοινός φωτότυπος της Μεσογείου. Έχετε σταρένια επιδερμίδα, σκουρόχρωμα μαλλιά και μάτια. Το κατάλληλο SPF για εσάς είναι 20 με 30 και μπορείτε, αν θέλετε, να το μειώσετε σε 15 μετά από λίγες ημέρες.

5.
Έχετε μελαμψή επιδερμίδα, που μαυρίζει πολύ εύκολα και σπανίως καίγεται. Ξεκινήστε με SPF 15 και μετά μειώστε το σε SPF 10.

Προσοχή
Αν έχετε φωτότυπο 1 ή 2, ο αρχικός χρόνος έκθεσης στον ήλιο με αντιηλιακό δεν πρέπει να ξεπερνά τα 15-30΄ και κάθε 2 ημέρες μπορείτε να αυξάνετε το χρόνο παραμονής σας κατά 10΄. Αν έχετε φωτότυπο 4 ή 5, ο αρχικός χρόνος έκθεσης στο ήλιο με αντιηλιακό μπορεί να είναι έως και 1 ώρα, ενώ ο χρόνος αυτός μπορεί να αυξάνεται κατά περίπου μισή ώρα ανά 2 ημέρες συνεχούς έκθεσης.

Ερωτήσεις & απαντήσεις
Απαντάμε στις πιο κοινές απορίες σχετικά με την ηλιοθεραπεία.

Αν κάθομαι στη σκιά, χρειάζομαι αντιηλιακό;
Οι ακτίνες του ήλιου φτάνουν σε εσάς είτε βρίσκεστε στη σκιά είτε όχι. Σκεφτείτε ότι ακόμη και μια συννεφιασμένη ημέρα το 80% της ηλιακής ακτινοβολίας περνάει από τα σύννεφα. Άρα, επιβάλλεται να φοράτε πάντα αντιηλιακό και να αποφεύγετε την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο.

Μπορώ να βάζω baby oil αντί για αντιηλιακό;
Μπορείτε να το χρησιμοποιείτε μετά το μπάνιο, γιατί ενυδατώνει σε βάθος, χαρίζει λάμψη και απαλή υφή στην επιδερμίδα, αλλά απαγορεύεται στην παραλία, γιατί απλούστατα δεν παρέχει καμία αντιηλιακή προστασία.

Πρέπει να χρησιμοποιώ ξεχωριστό αντιηλιακό για το σώμα και το πρόσωπο;
Σαφέστατα. Επειδή η επιδερμίδα του προσώπου διαφέρει από αυτήν του σώματος (είναι πιο λεπτή και πιο εύθραυστη από ό,τι του σώματος), τα αντιηλιακά έχουν την ανάλογη σύνθεση ώστε να ανταποκρίνονται επαρκώς στις ανάγκες τους. Γι’ αυτό, τα αντιηλιακά προσώπου είναι συνήθως κρέμες (υπάρχουν και τα στικ, αλλά για μεμονωμένα σημεία του προσώπου), ενώ για το σώμα έχουν τη μορφή λαδιών ή λοσιόν. Ωστόσο, υπάρχουν αντιηλιακά με ειδική σύνθεση που αναγράφουν στη συσκευασία τους ότι είναι κατάλληλα για το σώμα και το πρόσωπο.

Είναι απαραίτητο να φοράω αντιηλιακό ακόμα κι αν μαυρίσω;
Οι ανάγκες της επιδερμίδας για αντιηλιακή προστασία είναι υψηλότερες στις αρχές του καλοκαιριού. Καθώς αυτή σταδιακά γίνεται πιο σκουρόχρωμη, μπορείτε να χρησιμοποιείτε μικρότερο δείκτη προστασίας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τον καταργήσετε. Το μαυρισμένο δέρμα απορροφά το 90% των ακτίνων UVΒ, αλλά δεν απορροφά τις ακτίνες UVΑ. Μπορεί, δηλαδή, να μην αντιλαμβάνεστε κάποιο επιφανειακό κάψιμο, αλλά οι ακτίνες UVA επιταχύνουν τη γήρανση του δέρματος, προκαλούν δυσχρωμίες και ευνοούν την εμφάνιση μελανώματος.