Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα εξαιρετικά ανθεκτικό στέλεχος του μικροβίου του γονοκόκκου, το οποίο προκαλεί τη σεξουαλικώς μεταδιδόμενη νόσο γονόρροια. Το συγκεκριμένο νέο στέλεχος, που ονομάστηκε H041, δεν μπορεί να εξουδετερωθεί με κάποιο από τα αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται σήμερα για την αντιμετώπιση της γονόρροιας (πολλά από τα οποία ανήκουν στην οικογένεια των κεφαλοσπορινών).

Συνεπώς, η επιλογή που απομένει στους ειδικούς είναι να δοκιμάσουν φάρμακα που ως τώρα δεν έχουν χρησιμοποιηθεί κατά του συγκεκριμένου σεξουαλικώς μεταδιδόμενου νοσήματος. Ο Magnus Unemo από το Σουηδικό Εργαστήριο Αναφοράς για την Παθογόνο Neisseria (στην οικογένεια των βακτηρίων Neisseria ανήκει ο γονόκοκκος, γνωστός ως Neisseria gonorrhoeae), ο οποίος ανακάλυψε το νέο ανθεκτικό στέλεχος μαζί με Ιάπωνες συναδέλφους τους σε δείγμα από το Κιότο, το περιέγραψε ως «ανησυχητικό» και «προβλεπόμενο».

«Από τότε που τα αντιβιοτικά έγιναν η κύρια μέθοδος αντιμετώπισης της γονόρροιας τη δεκαετία του ’40, αυτό το βακτήριο έχει επιδείξει μια αξιοσημείωτη ικανότητα να αναπτύσσει ανθεκτικότητα σε όλα τα φάρμακα που έχουν χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμησή του», επισημαίνει ο Magnus Unemo.H ανάλυση της ομάδας του έδειξε ότι ο γονόκοκκος είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός σε όλα τα αντιβιοτικά της κατηγορίας των κεφαλοσπορινών.

Βρετανοί ειδικοί πριν από ένα χρόνο είχαν επισημάνει ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος το μικρόβιο του γονοκόκκου να γίνει «σούπερ μικρόβιο», μετά από αυξανόμενες αναφορές για περιπτώσεις ανθεκτικότητάς του στα αντιβιοτικά, προερχόμενες από το Χονγκ Κονγκ, την Κίνα, την Αυστραλία και άλλες περιοχές της Ασίας. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο καλύτερος τρόπος να μειωθεί ο κίνδυνος ακόμη μεγαλύτερης ανθεκτικότητας του μικροβίου είναι να χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα δύο διαφορετικά αντιβιοτικά για την καταπολέμησή του.

«Με βάση τα διαθέσιμα ιστορικά στοιχεία, η ανθεκτικότητα του μικροβίου δημιουργήθηκε και εξαπλώθηκε διεθνώς μέσα σε 10-20 χρόνια», είπε ο Magnus Unemo. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κάθε χρόνο υπάρχουν τουλάχιστον 340 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, στα οποία συμπεριλαμβάνεται η γονόρροια.