Όσοι κοιμούνται ελάχιστα τείνουν να τρώνε περισσότερο, αλλά δεν κάνουν και περισσότερες καύσεις, σύμφωνα με μια νέα έρευνα που ενισχύει την ήδη υπάρχουσα διαπίστωση, βάσει προηγούμενων ερευνών, ότι η στέρηση του ύπνου συσχετίζεται με την αύξηση του βάρους.

Αυτή τη φορά οι ερευνητές από το Κέντρο Έρευνας Παχυσαρκίας στη Νέα Υόρκη, το οποίο βρίσκεται στο Νοσοκομείο St Luke’s-Roosevelt, «επιστράτευσαν» 30 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 30-50 ετών, φυσιολογικού βάρους. Οι συμμετέχοντες ζούσαν και κοιμούνταν σε ένα ερευνητικό κέντρο κατά τη διάρκεια 2 διαφορετικών πενθήμερων περιόδων. Το πρώτο πενθήμερο μπορούσαν να κοιμηθούν έως και 9 ώρες κάθε νύχτα, ενώ το δεύτερο μόλις για 4 ώρες. Και τις δύο φορές ακολουθούσαν μια αυστηρή δίαιτα τις πρώτες 4 ημέρες, ενώ την πέμπτη είχαν το δικαίωμα να τρώνε ελεύθερα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, ανεξαρτήτως του ωραρίου του ύπνου, οι συμμετέχοντες έκαιγαν καθημερινά περίπου 2.600 θερμίδες έκαστος.

Ωστόσο, την τελευταία ημέρα, όσοι είχαν κοιμηθεί λίγο κατανάλωσαν 300 θερμίδες περισσότερες (συνολικά 2.800) συγκριτικά με εκείνους που είχαν κοιμηθεί ικανοποιητικά, οι οποίοι κατανάλωσαν κατά μέσο όρο 2.500 θερμίδες την πέμπτη ημέρα. Οι ερευνητές εικάζουν ότι ο ύπνος παίζει ρόλο στα επίπεδα των ορμονών που ελέγχουν το αίσθημα της πείνας, ενώ μια άλλη εξήγηση που δίνουν γι’ αυτό το φαινόμενο είναι ότι όταν είμαστε κουρασμένοι υποκύπτουμε πιο εύκολα σε διατροφικούς πειρασμούς.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «American Journal of Clinical Nutrition».