Εκτιμάται ότι το 25% των ανδρών φέρουν μια γενετική αλλοίωση που τους στερεί μέρος της γονιμότητάς τους, υποστηρίζει νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Science Translational Medicine».

Πρόκειται για μια γενετική αλλαγή σε ένα γονίδιο -το DEFB126- το οποίο κωδικοποιεί μια πρωτεΐνη που βοηθά το σπέρμα να «κολυμπήσει» μέχρι το ωάριο για να το γονιμοποιήσει. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι άνδρες με το ελαττωματικό γονίδιο έχουν πιο αδύναμο σπέρμα. Η έρευνα περισσότερων από 500 παντρεμένων ζευγαριών στην Κίνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες των οποίων οι άνδρες είχαν δύο «αντίγραφα» του ελαττωματικού γονιδίου, ένα από τον πατέρα τους και ένα από τη μητέρα τους, είχαν λιγότερες πιθανότητες να μείνουν έγκυες ή καθυστερούσαν περισσότερους μήνες να συλλάβουν.

Σε έρευνες που έγιναν στις Η.Π.Α., τη Μεγάλη Βρετανία, την Κίνα, την Ιαπωνία και την Αφρική διαπιστώθηκε ότι η γενετική αλλοίωση είναι κοινή μεταξύ των ανδρών διαφορετικών φυλών και εθνικοτήτων. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία ενός ακόμη διαγνωστικού τεστ για να εκτιμηθεί ο βαθμός γονιμότητας ενός άνδρα και να ερμηνευτεί η πιθανή καθυστέρηση στην προσπάθεια ενός ζευγαριού να τεκνοποιήσει.