Τα ποσοστά κατάθλιψης είναι υψηλότερα στις ανεπτυγμένες και πλουσιότερες χώρες του κόσμου σε σύγκριση με τις χώρες χαμηλού ή μέσου εισοδήματος, σύμφωνα με τους ερευνητές που συνέκριναν τα ποσοστά κατάθλιψης με τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες σε 18 χώρες.

Εκτιμάται ότι 121 εκατομμύρια άνθρωποι διεθνώς έχουν κατάθλιψη η οποία μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα της ζωής τους. Η σοβαρή μορφή κατάθλιψης μπορεί να οδηγήσει σε αυτοκτονία και σ’ αυτήν αποδίδονται 850.000 θάνατοι ετησίως.

Βάσει αναλυτικών ερωτηματολογίων σε 89.000 συμμετέχοντες από 18 χώρες διαπιστώθηκε ότι το 15% των ανθρώπων στις χώρες υψηλού κατά κεφαλήν εισοδήματος ήταν πιθανό να έχουν ένα καταθλιπτικό επεισόδιο στη ζωή τους, συγκριτικά με το 11% των κατοίκων σε χώρες με χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα.

Επίσης στις χώρες με υψηλότερα εισοδήματα υπήρχαν υψηλότερα ποσοστά σοβαρής κατάθλιψης (28%) σε σύγκριση με τις χώρες χαμηλού εισοδήματος (20%). Τα υψηλότερα ποσοστά (30%) είχαν οι Η.Π.Α., η Γαλλία, η Ολλανδία και η Ινδία. Το χαμηλότερο ποσοστό σοβαρής κατάθλιψης (12%) είχε η Κίνα.

Η έρευνα διεξήχθη σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό BMC Medicine.