Η εμμηνόπαυση δεν αυξάνει τις πιθανότητες μιας γυναίκας να παρουσιάσει διαβήτη σύμφωνα με νέα έρευνα σε 1200 γυναίκες, 40-65 ετών με διαπιστωμένα υψηλές τιμές σακχάρου (μια κατάσταση που θεωρείται πρώιμο στάδιο εκδήλωσης διαβήτη).

«Στην έρευνά μας φάνηκε ότι η εμμηνόπαυση δεν αποτελούσε πρόσθετο παράγοντα κινδύνου εκδήλωσης διαβήτη», εξηγεί η επικεφαλής της έρευνας Dr Catherine Kim.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Michigan διαπίστωσαν ότι αυτό ισχύει τόσο για τις γυναίκες που μπαίνουν φυσιολογικά στην εμμηνόπαυση, όσο και για όσες υποβλήθηκαν σε αφαίρεση των ωοθηκών.

Μάλιστα για τις τελευταίες διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη μειώθηκε ακόμη περισσότερο σε όσες είχαν χάσει το 7% του βάρους τους, και ασκούνταν για τουλάχιστον 150΄ την εβδομάδα. Τα αποτελέσματα σε αυτή την ομάδα γυναικών, σύμφωνα με τους ερευνητές, ήταν εντυπωσιακά δεδομένου ότι σχεδόν όλες οι γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε επέμβαση αφαίρεσης των ωοθηκών, ακολουθούσαν αγωγή ορμονικής υποκατάστασης η οποία έχει συσχετιστεί με προβλήματα υγείας.

«Οι γιατροί θα πρέπει να εξηγούν στις γυναίκες ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικές και ότι η εμμηνόπαυση δεν σημαίνει ότι αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη», καταλήγει η Dr Kim.

H έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Menopause.