Οι ενήλικες που λάμβαναν συμπληρώματα βιταμινών και μετάλλων για περίπου μια δεκαετία απέδωσαν καλύτερα σε τεστ μνήμης σε σύγκριση με εκείνους που δεν έπαιρναν συμπληρώματα σύμφωνα με νέα γαλλική μελέτη.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Παρισιού XIII ξεκίνησαν την έρευνά τους σε 4.500 Γάλλους – άνδρες και γυναίκες – ηλικίας 45-60 ετών, το 1994. Τους χώρισαν τυχαία σε δυο ομάδες. Οι μισοί λάμβαναν συμπληρώματα όπως βιταμίνη C, E, σελήνιο, ψευδάργυρο και β-καροτένιο για οκτώ χρόνια. Οι υπόλοιποι λάμβαναν εικονικά συμπληρώματα. Μετά τα οκτώ χρόνια οι ερευνητές σταμάτησαν τη χορήγηση των συμπληρωμάτων και των placebo – ωστόσο οι συμμετέχοντες μπορούσαν να τα συνεχίσουν μόνοι τους αν το επιθυμούσαν.

Έξι χρόνια μετά οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε τεστ μνήμης. Παρότι σε πολλά τεστ η απόδοσή τους ήταν παρόμοια, στα τεστ μακροχρόνιας μνήμης όσοι έπαιρναν συμπληρώματα απέδωσαν καλύτερα. Οι ερευνητές επισημαίνουν ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι είναι αναγκαία η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής, αλλά ότι καλό είναι να ενισχύεται η διατροφή με φρούτα και λαχανικά, καθώς και τρόφιμα που αποτελούν πηγές αυτών των βιταμινών και των ιχνοστοιχείων.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition.