Αμερικανοί και Καναδοί ερευνητές θέλησαν να διερευνήσουν κατά πόσο υπάρχει μια επιστημονική βάση σύμφωνα με την οποία οι γυναίκες έχουν την ικανότητα να αντιλαμβάνονται τον σεξουαλικό προσανατολισμό ενός άνδρα. Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι οι γυναίκες έχουν αυξημένη ευαισθησία και πολύ μεγάλη ακρίβεια στο να εντοπίζουν τους ετεροφυλόφιλους άνδρες όταν βρίσκονται κοντά στην ημέρα της ωορρηξίας τους.

Οι ερευνητές από το τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο έδειξαν σε 40 νεαρές γυναίκες 80 φωτογραφίες ανδρών με παρόμοια έκφραση στο πρόσωπό τους, οι μισοί από τους οποίους ήταν ετεροφυλόφιλοι. Όσο πιο κοντά στην ωορρηξία ήταν οι γυναίκες, τόσο μεγαλύτερη ήταν η ακρίβεια με την οποία ξεχώριζαν τις σεξουαλικές προτιμήσεις των ανδρών, απλά και μόνο κοιτώντας το πρόσωπό τους στη φωτογραφία.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας οι γυναίκες δεν λάμβαναν αντισυλληπτικά χάπια.

Στη συνέχεια, ζητήθηκε από 34 γυναίκες να δουν τις φωτογραφίες 200 γυναικών και να αναγνωρίσουν τις σεξουαλικές προτιμήσεις τους. Αυτή τη φορά, όμως, οι γυναίκες δεν παρουσίασαν παρόμοια ποσοστά ακρίβειας, συγκριτικά με τις φωτογραφίες των ανδρών.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Psychological Science.