Επιστήμονες κατάφεραν να αποκαταστήσουν την ικανότητα αναπνοής σε ποντίκια με τραυματισμούς του νωτιαίου μυελού. Αρκετοί ασθενείς με κατεστραμμένο νωτιαίο μυελό χρειάζονται αναπνευστική υποστήριξη, επειδή δεν είναι σε θέση να αναπνεύσουν από μόνοι τους. Εκτιμάται ότι οι βλάβες στην περιοχή του νωτιαίου μυελού, γύρω από τον αυχένα, ενδεχομένως να διακόπτουν τη μεταφορά μηνυμάτων στο διάφραγμα – ένα στρώμα μυών απαραίτητων στη διαδικασία της αναπνοής.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nature» έδειξε ότι ένα εμβόλιο σε συνδυασμό με μια πρωτεΐνη θα μπορούσε να αποκαταστήσει τη λειτουργία της αναπνοής. Οι ειδικοί εξηγούν ότι όταν ο νωτιαίος μυελός έχει «ουλές», δηλαδή έχει υποστεί βλάβη, συγκεκριμένα μόρια εμποδίζουν την επιδιόρθωση των νεύρων και τη δημιουργία νέων συνδέσεων μεταξύ τους.

Οι επιστήμονες, λοιπόν, χρησιμοποίησαν ένα εμβόλιο για να δημιουργήσουν μια «γέφυρα» μεταξύ των καταστραμμένων νεύρων, ενώ παράλληλα τροφοδότησαν τον οργανισμό με ένα ένζυμο, που στράφηκε εναντίον των μορίων που εμπόδιζαν την δημιουργία νέων συνδέσεων μεταξύ των νεύρων. Τρεις μήνες αργότερα, τα τεστ έδειξαν ότι τα ποντίκια είχαν ανακτήσει την ικανότητα αναπνοής σε ποσοστό 80-100%. Ο καθηγητής νευροεπιστήμης και επικεφαλής της έρευνας, Jerry Silver δήλωσε εντυπωσιασμένος από τα αποτελέσματα, ενώ σύντομα αναμένεται να ξεκινήσουν μελέτες και σε ανθρώπους.