Μια αραχνόμορφη μικρομηχανή μπορεί να κολυμπήσει κατά μήκος των αγγείων, να εντοπίσει το σημείο που υπάρχει ρήξη και να το «επισκευάσει» μεταφέροντας τις κατάλληλες φαρμακευτικές ουσίες. Το πιλοτικό σχέδιο της μικρομηχανής βρίσκεται ήδη στα σκαριά στο Πανεπιστημιακό Πάρκο του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια των Η.Π.Α.

Οι ερευνητές έχουν δημιουργήσει μια μικροσκοπική σφαίρα – μισή από χρυσό, μισή από πυρίτιο. Εκμεταλλευόμενοι τη διαφορετική μοριακή δομή των 2 μετάλλων, με τη βοήθεια ενός καταλύτη και την ιδιότητα του πολυμερισμού οι ερευνητές έχουν κατορθώσει να κάνουν αυτή την αραχνόμορφη σφαίρα να κινηθεί μέσα σε υγρό. Ο επόμενος στόχος είναι αυτή η μικροσκοπική υδρόβια σφαίρα να «ταξιδέψει» σε υγρά του σώματος όπως η γλυκόζη και μετέπειτα, σε μια πιο εξελιγμένη εκδοχή της, να πορευτεί στα αγγεία, μεταφέροντας θεραπευτικά «υλικά» σε αγγεία που έχουν υποστεί ρήξη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, πρόκειται για ένα πρώτο δείγμα μιας μικρομηχανής η λειτουργία της οποίας βασίζεται στις αρχές της χημείας και η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πολύτιμο βοήθημα μελλοντικά εφόσον βελτιωθεί.