Ένα γονίδιο που ενοχοποιείται για το χρόνιο πόνο εντοπίστηκε από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Cambridge. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές κατόρθωσαν να αφαιρέσουν από τις νευρικές απολήξεις των πειραματόζωων το γονίδιο HCN2, το οποίο εμπλέκεται στο νευροπαθητικό πόνο.

Ο πόνος, όπως εξηγούν οι ειδικοί, μπορεί να είναι άμεσος και οξύς, π.χ. όταν χτυπάμε το κεφάλι μας στο ντουλάπι της κουζίνας, ή να οφείλεται στη φθορά των απολήξεων των νεύρων με αποτέλεσμα να «βραχυκυκλώνει» το μήνυμα που λαμβάνει ο εγκέφαλος και να δημιουργείται η αίσθηση του χρόνιου πόνου (νευροπαθητικού). Στο συγκεκριμένο πείραμα οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια που είχαν γενετικά τροποποιηθεί ώστε να μην έχουν το γονίδιο HCN2 δεν υπέφεραν από νευροπαθητικό πόνο. Εξακολουθούσαν όμως να αντιδρούν σε ερεθίσματα που προκαλούσαν οξύ πόνο.

Το εύρημα των ειδικών, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Science», εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία νέων φαρμάκων κατά του χρόνιου πόνου, π.χ. εξαιτίας των αρθριτικών, των συχνών πονοκεφάλων, των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης ή άλλων προβλημάτων υγείας.