Οι έφηβοι που παρακολουθούν ταινίες με καπνιστές είναι πιο πιθανό να ξεκινήσουν το κάπνισμα, σύμφωνα με νέα βρετανική έρευνα. Η έρευνα έρχεται να προσθέσει τα συμπεράσματά της στη συνεχιζόμενη διαμάχη για το κατά πόσον η εικόνα καπνιστών στη μεγάλη οθόνη μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά των εφήβων στην πραγματική τους ζωή και να τους ωθήσει στο κάπνισμα.

Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου Bristol, που διεξήγαγαν την έρευνα μέσω ερωτηματολογίων σε 5.000 15χρονους, υποστηρίζουν ότι τα ευρήματά τους θα πρέπει να ωθήσουν προς μια αλλαγή στη σήμανση των ταινιών, έτσι ώστε οι κάτω των 18 ετών να μην εκτίθενται σε εικόνες καπνιστών. Από την άλλη μεριά, όσοι αντιτίθενται σε αυτή την άποψη υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικές αποδείξεις ότι η απόφαση για το αν ένας άνθρωπος θα ξεκινήσει το κάπνισμα εξαρτάται από τις ταινίες που βλέπει στο σινεμά ή το DVD.

H έρευνα πάντως, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Thorax», μελέτησε την πιθανή επίδραση 360 ταινιών που παίχθηκαν από το 2001 έως το 2005, μεταξύ των οποίων ο «Spiderman», το «Ημερολόγιο της Bridget Jones» και το «The Matrix», μεγάλες εμπορικές ταινίες όπου οι ηθοποιοί κάπνιζαν. Διαπίστωσαν ότι οι έφηβοι που είδαν τα περισσότερα φιλμ με καπνιστές είχαν 73% περισσότερες πιθανότητες να έχουν καπνίσει ένα τσιγάρο σε σύγκριση με όσους εκτέθηκαν στις λιγότερες ταινίες. Επίσης, είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες να είναι καπνιστές στην παρούσα στιγμή.

Ακόμη και αφού συνοπολογίστηκαν άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την έναρξη του καπνίσματος, όπως π.χ. οι καπνιστές γονείς ή οι καπνιστές συνομήλικοι, και πάλι οι συγκεκριμένοι έφηβοι είχαν 32% περισσότερες πιθανότητες να έχουν καπνίσει ένα τσιγάρο ως αποτέλεσμα της έκθεσής τους σε εικόνες με καπνιστές στις ταινίες.