Τείνουμε να διαλέγουμε ανθρώπους με παρόμοιες απόψεις, αξίες και ενδιαφέροντα, δημιουργώντας φιλικές αλλά και αισθηματικές σχέσεις με αυτούς που έχουν τα «ίδια μυαλά» με τα δικά μας, σύμφωνα με νέα έρευνα. Μάλιστα, όσο μεγαλύτερη είναι η ομάδα των ανθρώπων ανάμεσα στους οποίους καλούνται οι άνθρωποι να επιλέξουν τους φίλους και συντρόφους τους, τόσο περισσότερο επιλέγουν εκείνους με τους οποίους έχουν πανομοιότυπες ιδέες.

Οι ερευνητές του Wellesley College και του Πανεπιστημίου του Kansas κατέληξαν στα συμπεράσματά τους με βάση τη μελέτη της συμπεριφοράς των φοιτητών σε μια μικρή σχετικά πανεπιστημιόπολη 500 ατόμων συγκριτικά με μια πανεπιστημιόπολη στην οποία φοιτούν και ζουν 25.000 φοιτητές.

Παρατήρησαν ότι οι φοιτητές της μεγάλης πανεπιστημιόπολης συγκριτικά με εκείνους της μικρής είχαν δημιουργήσει φιλικές σχέσεις με άτομα που έμοιαζαν πολύ περισσότερο με τους ίδιους όσον αφορά τις αντιλήψεις και τις απόψεις τους. Από την άλλη μεριά, όμως, οι φοιτητές στο μικρότερο πανεπιστήμιο είχαν πιο στενές σχέσεις -ήταν πιο δεμένοι- συγκριτικά με εκείνους του μεγαλύτερου, παρότι ήταν φίλοι για το ίδιο χρονικό διάστημα και περνούσαν παρόμοια χρονικά διαστήματα κάνοντας παρέα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Group Procexxes & Intergroup Relations».