Ακόμη μια καλή είδηση για τους λάτρεις του καφέ. Όσοι πίνουν δύο ή τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα έχουν 15% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κατάθλιψη σε σύγκριση με εκείνους που πίνουν ένα φλιτζάνι ή λιγότερο την εβδομάδα. Μάλιστα, εκείνοι που πίνουν τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα μειώνουν τον κίνδυνο κατά 20%.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Harvard ωστόσο δεν γνωρίζουν με ακρίβεια γιατί συμβαίνει αυτό. Εικάζουν ότι οφείλεται στο γεγονός ότι η καφεΐνη επιδρά στη χημεία του εγκεφάλου αυξάνοντας την έκκριση της ντοπαμίνης. Ενδεχομένως πάλι όσοι έχουν κατάθλιψη να αποφεύγουν τον καφέ, δεδομένου ότι διαταράσσει τον ύπνο τους (οι διαταραχές του ύπνου αποτελούν σύμπτωμα της κατάθλιψης).

Από την άλλη μεριά, εξηγούν ότι αυτός ο συσχετισμός (αυξημένη κατανάλωση καφέ, μειωμένες πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης) δεν πρέπει να εκληφθεί ως «πράσινο φως» για την ανεξέλεγκτη κατανάλωση καφεΐνης, δεδομένου ότι είναι γνωστό ότι η καφεΐνη είναι διεγερτική και μπορεί να προκαλέσει ένταση και εκνευρισμό.

H έρευνα βασίστηκε στις συνήθειες κατανάλωσης καφέ 50.000 νοσηλευτριών για τη δεκαετία 1996-2006 και τα αποτελέσματά της δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Archives of Internal Medicine».