Οι τιμές της πίεσης ακόμη και όταν είναι λίγο υψηλότερες από το φυσιολογικό – μια κατάσταση γνωστή ως προϋπέρταση – φαίνεται ότι αυξάνουν τον κίνδυνο του εγκεφαλικού σύμφωνα με νέα έρευνα. Οι ερευνητές μελέτησαν τα δεδομένα 12 προηγούμενων μελετών που αφορούν συνολικά περισσότερο από μισό εκατομμύριο ενήλικες στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Κίνα και την Ινδία.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν προϋπέρταση χωρίς προηγούμενο ιστορικό καρδιαγγειακών νοσημάτων είχαν 55% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό σε σχέση με τους ανθρώπους που έχουν φυσιολογικές τιμές πίεσης. Μάλιστα σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας ο κίνδυνος ανερχόταν σε 79% για όσους ήταν στο ανώτερο άκρο της κλίμακας της προϋπέρτασης και ήταν μεγαλύτερος για τους κάτω των 65, ενδεχομένως επειδή μετά τα 65 περισσότεροι παράγοντες επηρεάζουν την υγεία, εκτός της πίεσης, με αποτέλεσμα να «θολώνει» το τοπίο σχετικά με τη δράση της προϋπέρτασης.

«Πάντως το μήνυμα για τους ασθενείς», σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας Dr Bruce Ovbiagele καθηγητή νευροεπιστημών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, «είναι ότι αν ανήκετε στην κατηγορία των προϋπερτασικών (δηλαδή η μεγάλη πίεση είναι μεταξύ 120-139mmHg και η μικρή μεταξύ 80-89mmHg) πρέπει να αναλογιστείτε σοβαρά να κάνετε αλλαγές στον τρόπο ζωής και διατροφής για να μειώσετε τον κίνδυνο του εγκεφαλικού.»