Εσείς μπορεί να το θεωρείτε μειονέκτημα, όμως οι ψυχολόγοι του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι που ντρέπονται εύκολα είναι πιο αξιόπιστοι και έμπιστοι, πιο γενναιόδωροι, αλλά και πιο πιθανό να είναι μονογαμικοί. Εξηγούν βέβαια, ότι μιλούν για φυσιολογικές «δόσεις» ντροπής και όχι για παθολογικές περιπτώσεις που δυσχεραίνουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.

«Η ντροπή είναι ένδειξη αρετής. Τα στοιχεία μας δείχνουν ότι η ντροπή είναι κάτι καλό και όχι κάτι που πρέπει να καταπολεμήσουμε», εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητής Matthew Feinberg διδακτορικός φοιτητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε online στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Personality and Social Psychology και συμπεριελάμβανε πολλά διαφορετικά πειράματα.

Κατά τη διάρκεια ενός πειράματος 60 φοιτητές βιντεοσκοπήθηκαν ενώ διηγούνται μια αμήχανη στιγμή κατά την οποία ένιωσαν ντροπή όπως π.χ., όταν κατά λάθος ρώτησαν μια παχουλή γυναίκα πόσο μηνών έγκυος είναι. Οι ερευνητές αξιολογούσαν το «βαθμό» της ντροπής των φοιτητών.

Σε επόμενα πειράματα οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι που ντρέπονταν περισσότερο έδειχναν και μεγαλύτερη γενναιοδωρία, αλλά και μεγαλύτερη σταθερότητα και αξιοπιστία γεγονός που τους καθιστά πιο έμπιστους συνεταίρους αλλά και συντρόφους.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι χρειάζονται περισσότερα πειράματα και προς την αντίστροφη κατεύθυνση, δηλαδή προκειμένου να διαπιστώσουν αν οι άνθρωποι με μεγάλη αυτοπεποίθηση δεν θεωρούνται και τόσο αξιόπιστοι.