Καλησπέρα, προ δεκαπέντε περίπου μέρες παρουσίασα μια ελαφριά ακράτεια που με τις μέρες γινόταν πιο σοβαρή, ο γιατρός μου είπε να κάνω γενική ούρων και τελικά είχα ουρολοίμωξη. Πήρα το ciproxin 500mg για δέκα μέρες και μετά μου είπε να κάνω χημειοπροφύλαξη με furolin για 4 μήνες. Η ουρολοίμωξη πέρασε αλλά η ακράτεια όχι. Να σημειώσω ότι είμαι 34 χρονών και πριν 33 χρόνια έκανα μετεμφύτευση σωλήνος αριστερού ουροδόχου οδού. Έκτοτε είχα συχνά ουρολοιμώξεις έως και τα 13 μου, μετά πολύ πιο σπάνια. Τα τελευταία 4 χρόνια έχω πάλι συχνά ουρολοιμώξεις από το ίδιο μικρόβιο e-coli. Αυτό που με ανησυχεί τώρα είναι η ακράτεια. Θα γίνω καλά; Επηρεάζει η ήπια ποδηλασία στην ακράτεια; Το furolin κάνει καλό ή κακό τελικά; ευχαριστώ για το χρόνο σας!
Αλεξία

Για να αποδειχθεί αν το παλαιότερο ιστορικό σας σχετίζεται με τα συμπτώματα που έχετε τώρα, χρειάζεται να ξέρει κανείς ακριβώς τι χειρουργείο είχατε κάνει και για ποιο λόγο έγινε. Κάποιες από τις επεμβάσεις επανεμφύτευσης ουρητήρα μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία της ούρησης. Η διερεύνηση της ακράτειας στην περίπτωσή σας θα πρέπει να περιλαμβάνει απεικονιστικό έλεγχο του ουροποιητικού (υπερηχογράφημα, πυελογραφία) και ουροδυναμικό έλεγχο. Πριν από αυτά όμως χρειάζεται οπωσδήποτε καλή λήψη ιστορικού σχετικά με το πότε εμφανίζονται τα συμπτώματα, πόσα ούρα χάνετε, ενώ χρήσιμο για το γιατρό σας θα ήταν να συμπληρώσετε και ένα ημερολόγιο ούρησης. Αυτό σημαίνει να καταγράφετε καθημερινά τις ώρες και το ποσό των ούρων κάθε ούρησης καθώς και τα επεισόδια ακράτειας. Σε περιπτώσεις σαν τη δική σας έχει σημασία να διευκρινιστεί αν λέγοντας ακράτεια εννοείτε ότι όντως χάνετε ούρα ή αν απλώς έχετε ξαφνικά την επιθυμία να ουρήσετε χωρίς τελικά να υπάρχει απώλεια ούρων, πράγμα που μπορεί να συμβαίνει και σε μία απλή ουρολοίμωξη.
Αν διαπιστωθεί ότι έχετε ακράτεια «από προσπάθεια», που σημαίνει ότι η απώλεια ούρων μπορεί να εμφανίζεται με το βήχα, το φτάρνισμα, το γέλιο ή τη σωματική προσπάθεια, τότε δραστηριότητες σαν την ποδηλασία μπορεί να επιδεινώνουν τα συμπτώματα. Αυτό βέβαια είναι κάτι που μπορεί να το διαπιστώσετε και μόνη σας. Σχετικά με το furolin, δίνεται συχνά για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ουρολοιμώξεις που υποτροπιάζουν, σαν προφύλαξη, με καλά αποτελέσματα. Πάντως, φαίνεται από το ιστορικό σας ότι χρειάζεται λεπτομερής έλεγχος από ουρολόγο για να διαπιστωθεί αν οι ουρολοιμώξεις και η ακράτεια οφείλονται στο χειρουργείο ή ακόμη και σε υποτροπή του προβλήματος που είχατε τότε.