O οραματιστής ιδρυτής της Apple, Steve Jobs, o άνθρωπος που συνέλαβε την ιδέα του προσωπικού υπολογιστή και έφερε την επανάσταση στην αγορά τεχνολογίας με τα iPod, iPhone και τελευταία με το iPad, πέθανε σε ηλικία 56 ετών, μετά από μια μακροχρόνια μάχη με τον καρκίνο. Στη λιτή ανακοίνωση της εταιρίας Apple που αναρτήθηκε στο site της, αναφέρεται ότι «η Apple έχασε μια διορατική και δημιουργική διάνοια και ο κόσμος έχασε το πιο καταπληκτικό ανθρώπινο πλάσμα».

Η ανακοίνωση δεν ανέφερε την αιτία του θανάτου του, αλλά είναι γνωστό ότι από το 2004 ο Steve Jobs έδινε μάχη με μια σπάνια μορφή καρκίνου στο πάγκρεας.

Μάλιστα τον περασμένο Αύγουστο η κατάσταση της υγείας του τον ανάγκασε να υποβάλει την παραίτησή του από τη θέση του εκτελεστικού διευθυντή της πασίγνωστης εταιρίας κατασκευής λογισμικού, την οποία ίδρυσε σε ένα γκαράζ της Καλιφόρνιας μαζί με τον Steve Wozniak πριν από 35 χρόνια.

Προτού αποσυρθεί από την ηγεσία της Apple ο οραματιστής, χαρισματικός και τελειομανής Jobs – και παραδώσει τα ηνία στον Timothy Cook – , είχε ήδη πάρει τρεις μακροχρόνιες αναρρωτικές άδειες. Το 2004 ο ιδρυτής της Apple υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση, πιθανότατα για την αφαίρεση από το πάγκρεας του νευροενδοκρινή όγκου με τον οποίο είχε διαγνωστεί.

«Οι νευροενδοκρινείς όγκοι είναι σπάνιοι» αναφέρει ο ειδικός στον παγκρεατικό καρκίνο Dr Craig Devoe από το Τμήμα Ιατρικής του North Shore – LIJ Health System στο New Hyde Park της Νέας Υόρκης. Μάλιστα εκείνοι που προσβάλλουν το πάγκρεας είναι ακόμη σπανιότεροι, συγκριτικά με τις άλλες μορφές καρκίνου στο πάγκρεας. Σε αρκετές περιπτώσεις η νόσος δεν προκαλεί συμπτώματα και οι ασθενείς διαγιγνώσκονται με καθυστέρηση 5 έως 7 ετών με αποτέλεσμα η νόσος να είναι ήδη σε προχωρημένο στάδιο. Μάλιστα όσο μεγαλύτερο είναι το μέγεθος του όγκου στο πάγκρεας τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες ανάπτυξης μεταστάσεων στο ήπαρ, για την αντιμετώπιση των οποίων σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί ακόμη και μεταμόσχευση ήπατος.

Ο Steve Jobs είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος το 2009 προτού αναγκαστεί να πάρει 3 αναρρωτικές άδειες για λόγους υγείας, πιθανώς λόγω υποτροπής της νόσου.

«Πολλοί ασθενείς που υποβάλλονται σε μεταμόσχευση ήπατος τελικά μπορεί να υποτροπιάσουν», εξηγεί ο Dr David M Levi καθηγητής κλινικής χειρουργικής στην Ιατρική Σχολή Miller του Πανεπιστημίου του Miami. Όπως εξηγούν οι ειδικοί ένας βασικός θεραπευτικός στόχος για τους ασθενείς με νευροενδοκρινείς όγκους προχωρημένου σταδίου είναι η παράταση του χρόνου επιβίωσής τους, χωρίς εξέλιξη της νόσου.

Πέρσι ο αμερικανικός FDA ενέκρινε την κυκλοφορία δυο νέων φαρμάκων για την καταπολέμηση των νευροενδροκρινικών όγκων (sunitinib, everolimus).

Σε μια ομιλία του σε φοιτητές του Πανεπιστημίου Stanford το 2005 ο Jobs είχε πει: «Κανείς δεν θέλει να πεθάνει. Ακόμη και εκείνοι που θέλουν να πάνε στο παράδεισο δεν θέλουν να πεθάνουν για να φτάσουν εκεί. Και όμως ο θάνατος είναι ένα προορισμός που όλοι μοιραζόμαστε. Κανείς δεν του ξέφυγε ποτέ.»