Υγεία
Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας
Σε μια κρίσιμη περίοδο, όπου 210 μονάδες Ψυχικής Υγείας κινδυνεύουν να στερηθούν τη χρηματοδότησή τους και οι ψυχικά πάσχοντες να εγκαταλείψουν τα προγράμματα αποασυλοποίησής τους και να επιστρέψουν στα ψυχιατρεία, το 5ο «ART 4 MORE ’11» δηλώνει «παρών» στη διαδικασία ευαισθητοποίησης του κοινού μέσω της τέχνης με συζητήσεις, εκθέσεις και happenings, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας (10 Οκτωβρίου). Το ετήσιο Διεθνές Φεστιβάλ της Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. ΕΔΡΑ θα πραγματοποιηθεί 7-9 Οκτωβρίου (12.00-00.00).
Info: «The HUB Events», Αλκμήνης 5, Κ. Πετράλωνα, σταθμός «Κεραμεικός». Είσοδος ελεύθερη. Για το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, πληκτρολογήστε: www.edra-coop.gr/ViewShopArticle.aspx?ArticleId=6092.

«Εκτίμηση Καρδιαγγειακού Κινδύνου»

Το πρόγραμμα «Εκτίμηση Καρδιαγγειακού Κινδύνου» συνεχίζει και φέτος το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας (ΕΛ.Ι.ΚΑΡ.), με την επιστημονική συνδρομή της Α’ Καρδιολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από τις 7 έως τις 9 Οκτωβρίου (9.30-17.00), στην αίθουσα του Μετρό στο Σύνταγμα, και από τις 11 έως τις 12 Οκτωβρίου (9.30-17.00), στην αίθουσα του Δημαρχείου Αμαρουσίου, γιατροί του Ιδρύματος θα ενημερώνουν, θα ελέγχουν την αρτηριακή πίεση, τον καρδιακό ρυθμό και θα προσδιορίζεται ο καρδιαγγειακός κίνδυνος σε όσους γνωρίζουν την ολική χοληστερίνη τους, βάσει ειδικού ηλεκτρονικού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, δωρεάν.
Info: 7-9/10: Αίθουσα του Μετρό στο Σύνταγμα, 11&12/10: Δημαρχείο Αμαρουσίου, Βασ. Σοφίας 9, Μαρούσι.
Τέχνη

«Καλλιτέχνες σε διάλογο με το Μουσείο Μπενάκη»

Τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου εγκαινιάζεται στο Kεντρικό Κτίριο του Μουσείου Μπενάκη η έκθεση «Andy Holden, The Cookham Erratics», η οποία θα διαρκέσει έως τις 4 Δεκεμβρίου. H έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Καλλιτέχνες σε διάλογο με το Μουσείο Μπενάκη», σε συνεργασία με το Βρετανικό Συμβούλιο, με σκοπό τη συνάντηση τεσσάρων καλλιτεχνών από την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Βρετανία, οι οποίοι δραστηριοποιούνται τόσο στην εγχώρια σκηνή της χώρας τους όσο και στη διεθνή σκηνή. Τα έργα που έχουν ανατεθεί στους τέσσερις καλλιτέχνες θέτουν ζητήματα που σχετίζονται με τον ρόλο του Μουσείου στην αναπαράσταση της ιστορίας, της γνώσης και της παράδοσης, καθώς και με τις συνθήκες θέασης του έργου τέχνης και της σχέσης μεταξύ καλλιτεχνικής παραγωγής και θεσμικού πλαισίου υποδοχής της.
Info: Μουσείο Μπενάκη (κεντρικό κτίριο), Βασ. Σοφίας & Κουμπάρη 1, τηλ.: 210-36.71.000, www.benaki.gr .
Μουσική

Ελεύθερο Εργαστήρι Μουσικής

Ελεύθερο Εργαστήρι Μουσικής Παιδείας ονομάζεται ο νέος θεσμός, που εγκαινιάζει ο σύλλογος «Οι Φίλοι της Μουσικής», με σκοπό να προσφέρει στο κοινό τη δυνατότητα επιμόρφωσης στον χώρο της μουσικής μέσα από ειδικά σεμινάρια, που θα διεξάγονται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (18.00-20.00) και οργανώνονται σε 2 θεματικούς κύκλους. Για την παρακολούθησή τους χρειάζεται μόνο εγγραφή μέσα σε ορισμένη προθεσμία. Οι εγγραφές για τον πρώτο θεματικό κύκλο ξεκίνησαν στις 15 Σεπτεμβρίου και γίνονται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση www.mmb.org.gr και www.sfm.gr ή στη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.
Info: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη 1, Αθήνα (Αίθουσα Διδασκαλίας Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη»), τηλ.: 210-72.82.333. Η φοίτηση είναι δωρεάν. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Οι Smokey Bandits στον Πειραιά

Το «Okio Music Cafe» παρουσιάζει τους «Smokey Bandits» στο πρώτο τους κυριακάτικο live για τον φετινό χειμώνα, την Κυριακή 9 Οκτωβρίου. Οι «Smokey Bandits» ήταν η μουσική έκπληξη του 2010. Το «DeBut», των Δημήτρη Νάσιου και Γιώργου Φωτιάδη, έφερε έναν αέρα από Μεξικό που έδεσε γρήγορα με τον βαλκανικό μας χαρακτήρα και με το «A Son’s Lament» κέρδισε για τους «Smokey Bandits» μια τεράστια ραδιοφωνική επιτυχία και μια θέση στα πιο ιδιαίτερα ελληνικά φεστιβάλ, από το «Cosmos Festival» του 2010 μέχρι το φετινό «Fringe Festival» και το «REWORKS 2011».
Info: «OKIO Music Café», Μαρίνα Ζέας, Πειραιάς, τηλ.: 210-42.84.006. Είσοδος Ελεύθερη.
Βέροια

«Τα 13 Ρολόγια» του James Thurber

Ένας κακότροπος Δούκας που έχει σκοτώσει τον Χρόνο, μια πριγκίπισσα πιο λαμπερή από τον ήλιο, ένας Γκόλουξ που ξεχνά ακόμα κι αυτά που δεν θυμάται και μια αποστολή ζωής και θανάτου ενάντια στο απόλυτο Κακό μπλέκονται με μουσικούς αυτοσχεδιασμούς και θεατρική δράση σε μια παράσταση γεμάτη χιούμορ και ανατροπές. Η ομάδα καλλιτεχνών «Ούγκα Κλάρα», σε συνεργασία με την Κ.Ε.Π.Α. του Δήμου Βέροιας, ζωντανεύουν το μαγικό παραμύθι «Τα 13 Ρολόγια» του βραβευμένου αμερικανού συγγραφέα Τζέημς Θέρμπερ σε μια μουσικοθεατρική παράσταση που απευθύνεται σε κάθε ηλικία. Για μια μοναδική παράσταση την Κυριακή 9 Οκτωβρίου (11.30).
Info: Χώρος Τέχνης Δήμου Βέροιας. Διάρκεια: 70’. Εισιτήρια: 7ευρώ.
Χίος

Βιολογική Γεωργία – Μετάβαση στην Ποιότητα

Ο Οργανισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων «ΔΗΩ» πραγματοποιεί ενημερωτική ομιλία για τη βιολογική γεωργία το Σάββατο 8 Οκτωβρίου (17.30) στον Κάμπο Χίου. Θέμα της ομιλίας είναι «Βιολογική Γεωργία – Μετάβαση στη Ποιότητα» και ομιλητής θα είναι ο κ. Δημήτρης Γραμματής, Περιφερειακός Διευθυντής Αιγαίου του Οργανισμού «ΔΗΩ». Η ενημερωτική ομιλία πραγματοποιείται με την ευκαιρία της παράλληλης διοργάνωσης του εκπαιδευτικού προγράμματος «Joint IT-Enhanced Organic & Sustainable Education Training Course».
Info: Οργανισμός «ΔΗΩ», Αριστοτέλους 38, Αθήνα, τηλ.: 210-82.24.384. www.dionet.gr.
Παιδί

Θεατρική παράσταση

Ο «ΘΙΑΣΟΣ΄81» από την Κυριακή 9 Οκτωβρίου θα παρουσιάζει το επίκαιρο και αλληγορικό έργο του Ευγένιου Τριβιζά «Ο Τζιμ το τζιτζίκι» στο θέατρο «ΖΙΝΑ». Μια απολαυστική μουσική περιπέτεια από τον «ποιητή παραμυθιών» και «μετρ των ανατροπών», σε μουσική Γιάννη Ζουγανέλη και σκηνοθεσία Νανάς Νικολάου. «Ο Τζιμ το τζιτζίκι» αποτελεί μια σπαρταριστή ανατροπή του παραδοσιακού μύθου και είναι ένα αλληγορικό έργο με θέμα την υπεροψία, τη φιλία και την αξία της τέχνης στη ζωή.
Info: Θέατρο «ΖΙΝΑ», Λεωφ. Αλεξάνδρας 74, τηλ.: 210-64.24.414, 210-64.24.424. Παραστάσεις κάθε Κυριακή στις 12.00. Εισιτήρια: 12ευρώ, 8ευρώ (άνεργοι, πολύτεκνοι, ομαδικά).
Βιβλίο

Εγχειρίδιο θεραπείας πόνου
Ρ.-Ο. Γκμπάντι
University Studio Press, 20ευρώ

Ο παραδοσιακός τρόπος ιατρικής προσέγγισης ασθενών που υποφέρουν από πόνο έχει μεταβληθεί ριζικά τα τελευταία χρόνια χάρη στην πρόοδο που έχει σημειωθεί, ιδιαίτερα στο πεδίο της νευροβιολογίας του πόνου. Η θεραπευτική παρέμβαση δεν περιορίζεται εξάλλου μόνο στη χορήγηση κλασικών αναλγητικών φαρμάκων, αλλά περιλαμβάνει πλέον και άλλες επιλογές, όπως η εφαρμογή ΤENS, νευρικών αποκλεισμών, ψυχολογικής θεραπείας, φυσικοθεραπείας και άλλων ειδικών θεραπευτικών παρεμβάσεων. Το παρόν βιβλίο επιχειρεί να παρουσιάσει τις βασικές γνώσεις για τη διάγνωση του πόνου, την ορθή χρήση των αναλγητικών και μη αναλγητικών φαρμάκων και την ενημέρωση για τη διαθεσιμότητα άλλων θεραπευτικών επιλογών.

Στείλτε μας τις δικές σας προτάσεις σχετικά με εκδηλώσεις που συμβαίνουν στην πόλη σας με την ένδειξη «Για τις προτάσεις της εβδομάδας», στην ηλεκτρονική διεύθυνση protaseis@vita.gr.