Σε πρόσφατη σουηδική έρευνα από το Ινστιτούτο Νευροεπιστημών και Φυσιολογίας του Πανεπιστημίου του Gothenburg, οι ερευνητές, προς έκπληξή τους όπως αναφέρουν, διαπίστωσαν ότι η άσκηση είναι εφάμιλλης αποτελεσματικότητας όσον αφορά την ανακούφιση από τις ημικρανίες σε σύγκριση με τη φαρμακευτική αγωγή (τοπιραμάτη). Μάλιστα, η άσκηση έχει και ένα επιπλέον όφελος σε σύγκριση με την αγωγή: στερείται παρενεργειών. Τουναντίον, η λήψη των φαρμάκων συσχετίστηκε με παρενέργειες, όπως μούδιασμα, κούραση, κατάθλιψη, ίλιγγος και δυσκοιλιότητα.

Οι ερευνητές χώρισαν 91 γυναίκες ηλικίας 18-65 χρονών με διαγνωσμένη ημικρανία (με ή χωρίς αύρα) σε 3 ομάδες. Οι γυναίκες της πρώτης ομάδας έκαναν 3 φορές την εβδομάδα αεροβική γυμναστική ή στατικό ποδήλατο επί 3 μήνες. Οι γυναίκες της δεύτερης ομάδας υποβάλλονταν σε τεχνικές χαλάρωσης, ενώ εκείνες της τρίτης ομάδας έπαιρναν καθημερινά φάρμακα.

Οι ειδικοί ξαφνιάστηκαν από το γεγονός ότι οι γυναίκες και στις 3 ομάδες παρουσίασαν ύφεση των συμπτωμάτων τους. Δεδομένου ότι η τοπιραμάτη αποτελεί ένα φάρμακο εκλογής για την αντιμετώπιση της ημικρανίας, οι ερευνητές αντιμετώπισαν με ευχάριστη έκπληξη το γεγονός ότι τόσο η άσκηση όσο και οι τεχνικές χαλάρωσης μπορούν να έχουν παρόμοια αποτελέσματα και μάλιστα χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες. Να σημειωθεί ότι στην ομάδα των γυναικών που λάμβαναν φάρμακα το 33% παρουσίασε παρενέργειες, ενώ 3 γυναίκες εγκατέλειψαν την έρευνα εξαιτίας αυτών.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Cephalalgia».