Σύμφωνα με νεότερη ιαπωνική έρευνα του Πανεπιστημίου Gifu, οι γυναίκες που γυμνάζονται συστηματικά ή ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή φαίνεται ότι μπαίνουν νωρίτερα στην εμμηνόπαυση.

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι ειδικοί παρακολούθησαν 3.100 προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες 35-56 ετών για 10 χρόνια. Εκείνες που αθλούνταν 8-10 ώρες την εβδομάδα είχαν 17% περισσότερες πιθανότητες να μπουν στην εμμηνόπαυση κατά τη διάρκεια της δεκαετούς μελέτης, σε σύγκριση με τις γυναίκες που έκαναν καθιστική ζωή.

Το ίδιο παρατηρήθηκε σε ποσοστό 15% για τις γυναίκες που κατανάλωναν πολλά πολυακόρεστα λιπαρά, τα οποία περιέχονται κυρίως σε ψάρια και σπορέλαια.

Συνολικά 1.800 γυναίκες μπήκαν στην εμμηνόπαυση στη διάρκεια της μελέτης.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι γυναίκες που μπαίνουν νωρίτερα στην εμμηνόπαυση εκτίθενται λιγότερο στα οιστρογόνα, τις ορμόνες που θεωρούνται επιβαρυντικός παράγοντας για την εκδήλωση ορμονεξαρτώμενου καρκίνου του μαστού.

Από την άλλη μεριά, βέβαια, η γρήγορη έλευση της εμμηνόπαυσης έχει συσχετιστεί με υψηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα. Το κύριο μήνυμα της έρευνας, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ότι η συστηματική φυσική άσκηση και η ισορροπημένη διατροφή μπορούν να ωφελήσουν όσον αφορά τη μείωση του κινδύνου ορισμένων ορμονοεξαρτώμενων καρκίνων και της οστεοπόρωσης.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Menopause».