Γεια σας, είμαι 35 χρονών. Το τελευταίο διάστημα έχω χωρίς ιδιαίτερα σοβαρό λόγο κακή διάθεση, κλαίω, νευριάζω εύκολα. Και στο παρελθόν είχα τα ίδια προβλήματα, χρειάζομαι τη βοήθειά σας, θα με βοηθούσε ένα σκεύασμα φυτικό επίσης έχω χαμηλή αυτοεκτίμηση, πολύ άγχος, προβλήματα που θα θελα να ξεπεράσω, αλλά δεν ξέρω πώς.
Μαρία

Αγαπητή Μαρία,

Το γεγονός ότι κάνεις λόγο για αίσθημα χαμηλής αυτοεκτίμησης είναι πολύ πιθανό να συνδέεται με τις δυσκολίες που περιγράφεις. Επίσης, το γεγονός ότι αντιμετώπισες το ίδιο πρόβλημα στο παρελθόν υποδεικνύει ότι υπάρχει ένας μάλλον αρνητικός και αρκετά σταθερός τρόπος επεξεργασίας και ερμηνείας των καταστάσεων που συμβαίνουν γύρω σου ο οποίος επηρεάζει τη διάθεσή σου και τη συμπεριφορά σου.
Η χαμηλή αυτοεκτίμηση αποτελεί ουσιαστικά μία αρνητική στάση απέναντι στον εαυτό μας. Η αίσθηση που έχουμε είναι ότι η στάση μας αυτή δικαιολογείται, τουλάχιστον εν μέρει, από τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας. Ωστόσο, αυτό που πραγματικά συμβαίνει είναι ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι τρόποι σκέψης που μας κάνουν να εστιάζουμε την προσοχή μας αποκλειστικά στις αρνητικές πληροφορίες και να χάνουμε την εμπιστοσύνη στον εαυτό μας. Σε πολλές περιπτώσεις, τα άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση δεν κάνουν ή δεν λένε αυτά που επιθυμούν ή μπορούν, με αποτέλεσμα να μην ικανοποιούν τις προσδοκίες τους. Έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος: Η χαμηλή εμπιστοσύνη στον εαυτό τούς κάνει να μη συμπεριφέρονται όπως θέλουν ή μπορούν. Το γεγονός ότι δεν συμπεριφέρονται με τον τρόπο που θέλουν ή δεν καταφέρνουν όσα μπορούν τούς κάνει να νιώθουν ακόμη πιο άσχημα με τον εαυτό τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την επόμενη φορά να είναι ακόμη πιο απίθανο να συμπεριφερθούν όπως θέλουν ή μπορούν κ.ο.κ.
Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα πρέπει να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος. Για να συμβεί αυτό, το άτομο πρέπει να ελέγξει στην πραγματικότητα αν η χαμηλή εμπιστοσύνη που δείχνει στον εαυτό του έχει ρεαλιστική βάση. Πολύ συχνά οι αρνητικές εκτιμήσεις σχετικά με τον εαυτό δε βασίζονται σε πραγματικά δεδομένα, αλλά αποτελούν απλώς ένα αυθαίρετο συμπέρασμα του ατόμου.
Αν η παραπάνω υπόθεση ισχύει, η λύση βρίσκεται στην τροποποίηση του αρνητικού αυτού τρόπου σκέψης και την επαναξιολόγηση της εικόνας που έχεις για τον εαυτό σου. Σκέψου σε ποιες εμπειρίες του παρελθόντος βασίστηκες για να διαμορφώσεις αυτή την εικόνα. Πόσο σχετικές είναι οι εμπειρίες αυτές με τις καταστάσεις που ζεις σήμερα; Συμμετέχουν οι ίδιοι άνθρωποι; Είσαι βέβαιη ότι η συμπεριφορά των σημαντικών προσώπων της ζωής σου κατά το παρελθόν θα είναι ίδια με αυτή των ανθρώπων που γνωρίζεις σήμερα ή πρόκειται να γνωρίσεις στο μέλλον;
Τα παραπάνω μπορεί να μοιάζουν απλά, αλλά μερικές φορές είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπίσουμε βασικές πεποιθήσεις που είναι βαθιά ριζωμένες μέσα μας.
Τα συμπτώματα που αναφέρεις, καθώς και το γεγονός ότι τα έχεις βιώσει και στο παρελθόν, είναι αρκετά σοβαρά για να δημιουργούν πρόβλημα στην ποιότητα της ζωής σου και θεωρώ ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να συνεχίσεις να υποφέρεις, αλλά ούτε και να αφήσεις το πρόβλημα να εξελιχθεί. Πολλές φορές όμως είναι δύσκολο να βγούμε από αυτήν την κατάσταση μόνο με τις δικές μας δυνάμεις. Αν αυτό ισχύει, είναι χρήσιμο να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας ώστε να αξιολογηθούν καλύτερα οι δυσκολίες που αντιμετωπίζεις και να λάβεις πιο συστηματική βοήθεια. Οι ψυχολογικές καταστάσεις αυτού του είδους είναι πολύ συχνές και σήμερα έχουν αναπτυχθεί αποτελεσματικοί τρόποι θεραπείας, όπως είναι η φαρμακευτική αγωγή και η ψυχοθεραπεία. Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζεις είναι ότι το να είναι η ψυχολογική μας διάθεση πεσμένη μπορεί να είναι πολύ επώδυνο, αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι ουσιαστικά πρόκειται για μία ψυχολογική κατάσταση από την οποία μπορούμε να βγούμε.