Γεια σας, είμαι 33 ετών και έχω ένα πρόβλημα με χρόνιο κνησμό. Πήγα σε αλλεργιολόγο πριν κάποιες ημέρες και δεν μου βρήκε κάποιο είδος αλλεργίας ωστόσο εμένα συνεχίζει να με ταλαιπωρεί. Τα συμπτώματα είναι κνησμός σε όλο το σώμα όπου συνήθως ξεκινάει από τα πόδια (και είναι πιο έντονος σε αυτή την περιοχή) και συμβαίνει μετά το μπάνιο οποιαδήποτε ώρα τις ημέρας και να κάνω. Συνήθως με πιάνει πιο έντονα σε χαμηλές θερμοκρασίες όχι ότι δεν θα εμφανιστεί και το καλοκαίρι αλλά πολύ αραιά. Τον τελευταίο μήνα με πιάνει κνησμός και το πρωί που ξυπνάω. Μερικές φορές είχα και πρησμένα χέρια. Πήγα και έκανα εξετάσεις γενικές και τα αποτελέσματα που μου έκαναν εντύπωση ήταν τα εξής. rbc 5.39 (4.0 – 6.3), hgb 10.6 (12.0 – 14.0), hct 35.4 (36.0-46.0),mcv 63.8 (79.0 – 98.0), mch 19.5 (26.0 32.0) mchc 30.5 (32.0 36.0), rdw 17.4 (11.0-15.9), plt 297 (140-440). ηλεκτροφορηση πρωτεϊνών ορού albumin 66.6 (52.5-65.5, beta 8.7 (9.5-14.8). Τα υπόλοιπα είναι μέσα στα όρια. Θα πρέπει να επισημάνω πως έχω στίγμα μα ωστόσο δεν κάνω κάτι για περίπτωση αναιμίας γιατί ποτέ δεν με έχουν συμβουλέψει να κάνω κάτι παρά μόνο δικαιολογούν το χαμηλό αιματοκρίτη μου. Επίσης δεν έχω καλή σχέση με το νερό. (είμαι πιο συνεπής το καλοκαίρι λόγω ζέστης. Η ερώτησή μου είναι αν υπάρχει περίπτωση ο κνησμός να είναι αποτέλεσμα ελαφριάς αναιμίας ή αφυδάτωσης του οργανισμού αν και γνωρίζω ότι για αφυδάτωση πρέπει να έχεις υψηλό αιματοκρίτη. Μήπως λόγω στίγματος ο αιματοκρίτης παραμένει χαμηλός παρόλο που υπάρχει υπόνο …
Η περιγραφή σας είναι συμβατή με αντίδραση υπερευαισθησίας (μια μορφή αλλεργίας) στο φυσικό ερέθισμα του ψύχους (κρύου). Δεν σχετίζεται με την αναιμία αν αυτή οφείλεται μόνο στο στίγμα κι όχι και σε κάποια άλλη διαταραχή. Πρέπει κάποιος ιατρός – αλλεργιολόγος να ξαναεκτιμήσει συνολικά την κλινική σας εικόνα και να προγραμματίσει τον κατάλληλο εργαστηριακό έλεγχο.

Δείτε επίσης: