Μια νέα ανάλυση των στοιχείων που αφορούν την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις των αυξανόμενων αερίων του θερμοκηπίου υποστηρίζει ότι ίσως είμαστε στο τέλος της εποχής της ιστορίας της γης κατά τη διάρκεια της οποίας διαμορφώνονται οι παγετώνες.

Οι επιπτώσεις των αυξανόμενων επιπέδων του διοξειδίου του άνθρακα φαίνεται ότι θα καθυστερήσουν για περίπου 50 χρόνια, ωστόσο η μέση θερμοκρασία της γης αναμένεται να είναι περίπου 5ο C υψηλότερη το 2100 απ’ ότι είναι σήμερα.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Wojciech Budzianowski από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Wroclaw της Πολωνίας η θερμική απόκριση του κλίματος της γης στα αέρια του θερμοκηπίου καθυστερεί, σε σχέση με την αύξηση της συγκέντρωσης των συγκεκριμένων αερίων, συμπεριλαμβανομένου του διοξειδίου του άνθρακα.

Ο Πολωνός ερευνητής, προσπαθώντας να αναλύσει τους βασικούς μηχανισμούς θέρμανσης της γης και να ερμηνεύσει αυτό το πολύπλοκο φαινόμενο εκτιμά ότι ο κύκλος της δημιουργίας παγετώνων και λιωσίματος των πάγων έχει σπάσει – ως εκ τούτου δεν θα υπάρχει στο μέλλον δημιουργία νέων παγετώνων.