Ακόμη μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet έρχεται να ενισχύσει τον προστατευτικό ρόλο της ασπιρίνης έναντι του καρκίνου του εντέρου. Σύμφωνα με την νέα έρευνα η λήψη δυο χαπιών ασπιρίνης την ημέρα επί δυο χρόνια μείωσε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου κατά 63% σε μια ομάδα 861 ασθενών υψηλού κινδύνου.

Ο επικεφαλής της έρευνας καθηγητής Sir John Burn δήλωσε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν «εντυπωσιακά ισχυρά». Η έρευνα διεξήχθη σε 861 ασθενείς με σύνδρομο Lynch (HNPCC) το οποίο προσβάλει έναν στους 1000 ανθρώπους και το οποίο σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης όγκων. Οι ειδικοί χώρισαν τους συμμετέχοντες σε δυο ομάδες.

Οι ασθενείς της πρώτης ομάδας λάμβαναν ασπιρίνη (600mg ασπιρίνης την ημέρα), ενώ εκείνοι της δεύτερης αποτελούσαν την «ομάδα ελέγχου». Στην ομάδα των ασθενών που λάμβαναν ασπιρίνη διαπιστώθηκαν 19 όγκοι συγκριτικά με τους 34 όγκους στην ομάδα ελέγχου –μια μείωση της τάξης του 44%. Ειδικότερα στην ομάδα των ασθενών που λάμβαναν για τουλάχιστον δυο χρόνια την ασπιρίνη η μείωση ήταν της τάξης του 63%. Παρατηρήθηκε επίσης μείωση κατά το ήμισυ και σε άλλες μορφές καρκίνου που συνδέονται με το σύνδρομο Lynch.

Οι ειδικοί πάντως επισημαίνουν ότι η λήψη της ασπιρίνης δεν αποτελεί πανάκεια δεδομένου ότι μπορεί να προκαλέσει γαστρορραγία, ιδιαίτερα σε άτομα με ιστορικό ευπάθειας (έλκος στομάχου, ελκώδη κολίτιδα).