Η επιστημονική έρευνα προχωράει με ραγδαίους ρυθμούς, η τεχνολογία εξελίσσεται συνεχώς και το facelift για την απαλλαγή από τα σημάδια του χρόνου ακολουθείται από το dental facelift, έναν συνδυασμό διαφορετικών μεθόδων που στόχο έχουν ένα εντυπωσιακό χαμόγελο. Στραβά, ασύμμετρα ή σκουρόχρωμα δόντια αντικαθίστανται από τέλειες οδοντοστοιχίες, «παντρεύοντας» την υγεία των δοντιών με την υψηλή αισθητική, με όχημα την επιστήμη. Στόχος δεν είναι να αποκτήσετε ένα διαφορετικό πρόσωπο χάνοντας τις ιδιαιτερότητές σας, αλλά με τη βοήθεια των ειδικών να επιλέξετε τις τεχνικές που ταιριάζουν στη δική σας οδοντοστοιχία, στο δικό σας πρόσωπο. Ανάλογα με το ποσό που θέλετε να δαπανήσετε και τις αλλαγές στις οποίες σκοπεύετε να προχωρήσετε, μπορείτε να αλλάξετε την εμφάνισή σας, αποκτώντας το «τέλειο» χαμόγελο.

1. Λεύκανση

> Τι είναι;
Πρόκειται για αισθητική τεχνική που βελτιώνει το χρώμα των δοντιών, πλησιάζοντας κατά το δυνατόν το φυσικό χρώμα που είχατε στην παιδική σας ηλικία. Σε συνεργασία πάντα με τον οδοντίατρό σας, επιλέγετε την απόχρωση του λευκού που επιθυμείτε και αναλόγως κάνετε το είδος της λεύκανσης που σας ταιριάζει. Για να προχωρήσει κανείς σε λεύκανση, θα πρέπει να έχει αντιμετωπιστεί οποιοδήποτε πρόβλημα των ούλων και των δοντιών (π.χ. ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα, σφραγίσματα). Στη συνέχεια, ο γιατρός ορίζει στον ασθενή ένα ραντεβού για καθαρισμό και παίρνει τα μέτρα των δοντιών του, ώστε να κατασκευάσει τους απαραίτητους εξατομικευμένους νάρθηκες.
Λεύκανση στο ιατρείο Η λεύκανση στο ιατρείο γίνεται με λάμπες αλογόνου (ή LED) ή με KTP laser (πρόκειται για την πιο εξελιγμένη μέθοδο) και εφαρμόζεται στο ιατρείο σε μία συνεδρία που διαρκεί περίπου 40΄. Συστήνεται σε όσους θέλουν ένα γρήγορο και ασφαλές αποτέλεσμα. Το κόστος ξεκινάει από περίπου 290€.
Λεύκανση στο σπίτι Ο οδοντίατρος φτιάχνει τους εξατομικευμένους νάρθηκες, τους δίνει στον ασθενή μαζί με το λευκαντικό και ο ασθενής τους εφαρμόζει μόνος του στο σπίτι, συνήθως για μία εβδομάδα. Προτείνεται σε όσους δεν θέλουν να ανεβάσουν πολλούς βαθμούς την κλίμακα λευκότητας των δοντιών τους, ενώ συχνά επιλέγεται στη φάση της συντήρησης. Το κόστος ξεκινάει από περίπου 200€.
Power bleaching Πρόκειται για συνδυασμό λεύκανσης με λέιζερ στο ιατρείο και λεύκανσης στο σπίτι. Αφού πραγματοποιηθεί το λέιζερ, ο ασθενής εφαρμόζει τους νάρθηκες στο σπίτι του για διάστημα μίας εβδομάδας. Συστήνεται σε όσους θέλουν να αποκτήσουν τα δόντια τους εκτυφλωτικό λευκό χρώμα. Κοστίζει γύρω στα 490€.

> Μπορώ να κάνω;
Η λεύκανση προτείνεται ιδανικά σε ανθρώπους με ίσια δόντια. Όσοι αντιμετωπίζουν ορθοδοντικά προβλήματα, με τη συγκεκριμένη τεχνική ουσιαστικά θα αναδείξουν το ήδη υπάρχον πρόβλημα, οπότε καλό είναι να την αποφύγουν. Δεν συστήνεται επίσης σε ανθρώπους με κατεστραμμένη αδαμαντίνη, καθώς και σε άτομα με κατάγματα ή με σφραγίσματα στα μπροστινά τους δόντια (γιατί με την πάροδο του χρόνου τα δόντια θα σκουραίνουν και τα λευκά σφραγίσματα θα παραμένουν ίδια, οπότε ο ασθενής μπαίνει σε μια διαδικασία ιατρικών παρεμβάσεων χωρίς τελειωμό).

>Κάθε πότε πρέπει να κάνω;
Συνήθως απαιτείται επανάληψη της λεύκανσης κάθε χρόνο, αφού τα δόντια εκτίθενται σε χρωστικές ουσίες, οι οποίες τα «βάφουν», αλλάζοντας το χρώμα τους ή δημιουργώντας λεκέδες. Βασικοί υπεύθυνοι είναι το τσιγάρο, τα αναψυκτικά τύπου κόλα, ο καφές, το κόκκινο κρασί και το τσάι.

Όψεις ρητίνης (ή Bonding)
Πρόκειται για τεχνική που μπορεί να διορθώσει τόσο το σχήμα όσο και το χρώμα των δοντιών. Είναι ιδανική σε περιπτώσεις στραβών δοντιών με μεγάλα κενά ανάμεσά τους. Ουσιαστικά, ο οδοντίατρος διαμορφώνει τα δόντια χρησιμοποιώντας ρητίνη, ένα συνθετικό υλικό το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει αναβαθμιστεί, γιατί περιέχει και κόκκους πορσελάνης. Στην πρώτη θεραπεία «χτίζει» την πάνω οδοντοστοιχία και στη δεύτερη την κάτω. Η διάρκεια ζωής των όψεων ρητίνης είναι 5-7 χρόνια, ενώ χρειάζεται και γυάλισμα από τον οδοντίατρο κάθε εξάμηνο. Το κόστος για κάθε δόντι ξεκινάει από περίπου 150€. Στα πλεονεκτήματα της μεθόδου συγκαταλέγεται το χαμηλό της κόστος και το γεγονός ότι δεν αφαιρείται σμάλτο από τα δόντια, ενώ μειονέκτημα θεωρείται η σχετικά μικρή διάρκεια ζωής της ρητίνης, ειδικά για τους καπνιστές (η ρητίνη έχει την ιδιότητα να απορροφάει τις χρωστικές ουσίες).

Προκατασκευασμένο bonding
Πλέον έχουμε και στην Ελλάδα ένα καινούργιο υλικό, την εξέλιξη ουσιαστικά του bonding. Πρόκειται για ήδη κατασκευασμένες όψεις πορσελάνης (δεν τις φτιάχνει, δηλαδή, ο οδοντίατρος πάνω στα δόντια του πάσχοντος), οι οποίες κυκλοφορούν σε 3 μεγέθη, έχουν την ανθεκτικότητα της πορσελάνης, χωρίς το υψηλό της κόστος, με μικρότερη όμως διάρκεια ζωής.
Συνήθως, η τεχνική αυτή συστήνεται για τα 6 μπροστινά δόντια, ώστε να επιτευχθεί το μέγιστο δυνατό αισθητικά αποτέλεσμα. Το κόστος της είναι περίπου 250€ ανά δόντι.

Όψεις πορσελάνης (ή Veneers πορσελάνης)
Οι όψεις πορσελάνης χρησιμοποιούνται για να καλύψουν μικρές ατέλειες στα δόντια ή κενά ανάμεσά τους. Με την τεχνική αυτή αφαιρείται ελάχιστη οδοντική ουσία (σμάλτο) και αντικαθίσταται από λεπτό κεραμικό κέλυφος (πορσελάνη). Η διαδικασία ολοκληρώνεται συνήθως σε 3 επισκέψεις στον οδοντίατρο, ενώ το αποτέλεσμα διαρκεί για περίπου 15 χρόνια. Το κόστος, όμως, είναι υψηλό, αφού ένα δόντι στοιχίζει περίπου 450-650€.

Σημείωση: Οι τιμές που αναφέρονται στο κείμενο είναι ενδεικτικές και εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες.

Χρυσοί κανόνες
> Πριν ασχοληθείτε με το αισθητικό κομμάτι, πρέπει να έχετε διασφαλίσει την υγεία των δοντιών σας. Προτεραιότητα έχουν τα ούλα και οι απονευρώσεις, αλλά και η αντικατάσταση των μαύρων σφραγισμάτων με άσπρα. Στη συνέχεια, ο οδοντίατρος μπορεί να προχωρήσει στις απαραίτητες παρεμβάσεις, προκειμένου να πετύχει ένα λαμπερό χαμόγελο.
> Οποιοδήποτε υλικό κι αν επιλέξετε (όσο ακριβό κι αν είναι), δεν παύει να πρόκειται για τεχνητό υλικό, το οποίο υφίσταται «κόπωση» με την πάροδο του χρόνου. Γι’ αυτό και είναι απαραίτητη η φροντίδα της στοματικής σας υγιεινής, όχι μόνο βουρτσίζοντας τα δόντια σας, αλλά και χρησιμοποιώντας καθημερινά μεσοδόντια βουρτσάκια ή οδοντικό νήμα για το σωστό καθαρισμό των μεσοδόντιων διαστημάτων.


Tips για υγιή δόντια

«Τέλεια» δόντια δεν σημαίνει μόνο όμορφα, αλλά και γερά δόντια. Τα παρακάτω tips, που μπορείτε να εντάξετε στην καθημερινότητά σας, θα σας βοηθήσουν να προστατεύσετε την υγεία της στοματικής σας κοιλότητας και να αποκτήσετε ένα υπέροχο χαμόγελο.

Τροφές-σύμμαχοι ή τροφές-εχθροί;

Ορισμένες τροφές μπορούν να επιβαρύνουν τα δόντια και άλλες να τα ωφελήσουν.
Οι σύμμαχοι

  • Πρώτη θέση στη λίστα με τους συμμάχους των δοντιών σας κατέχει το μήλο, λόγω της σκληρής του σάρκας. Μάλιστα, στην περίπτωση που δεν μπορείτε να πλύνετε τα δόντια σας, οι οδοντίατροι συστήνουν να… φάτε ένα μήλο. Χάρη στην περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες, προστατεύει επίσης τα δόντια από την τερηδόνα.
  • Το τυρί έχει την ιδιότητα να αποκαθιστά το PH του στόματος στα φυσιολογικά επίπεδα, ενώ επειδή είναι πλούσιο σε ασβέστιο και φώσφορο διατηρεί τα δόντια υγιή.
  • Εντάξτε στην καθημερινότητά σας το πράσινο τσάι και το χαμομήλι και δημιουργήστε μια ασπίδα προστασίας για τα δόντια σας. Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή (κυρίως κατεχίνες), τα οποία έχουν αντιοξειδωτική δράση κατά των βακτηρίων που προκαλούν την οδοντική πλάκα, ενώ η περιεκτικότητά του σε φθόριο προστατεύει από την τερηδόνα. Το χαμομήλι, χάρη στην αντιβακτηριδιακή του δράση, συμβάλλει στην υγεία της στοματικής σας κοιλότητας.

Οι εχθροί

  • Περιορίστε την κατανάλωση ανθρακούχων αναψυκτικών, αφού το ανθρακικό και η ζάχαρη μειώνουν πολύ το pH του στόματος, προκαλώντας βλάβες στα δόντια.
  • Επίσης, τα εσπεριδοειδή και οι χυμοί τους διαβρώνουν τα δόντια, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε κιτρικό οξύ. Προσπαθήστε, λοιπόν, μετά την κατανάλωσή τους να ξεπλένετε το στόμα σας με νερό.
  • Οι τροφές που έχουν την ιδιότητα να «κολλάνε» στην επιφάνεια των δοντιών ενοχοποιούνται επίσης για την εμφάνιση τερηδόνας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα τα κολλώδη τρόφιμα, όπως τα τσιπς, τα γαριδάκια και οι λουκουμάδες, αλλά και θρεπτικές τροφές με κολλώδη υφή, όπως η μπανάνα, η πατάτα, ο κρόκος αυγού και τα αποξηραμένα φρούτα.

Τα «αξεσουάρ»Νήμα ή μεσοδόντιο βουρτσάκι;
Η οδοντόβουρτσα καθαρίζει τις επιφάνειες των δοντιών ικανοποιητικά, όχι όμως και τα διαστήματα μεταξύ των δοντιών, από όπου ξεκινούν ουσιαστικά τα νοσήματα των ούλων και όπου δημιουργείται εύκολα τερηδόνα. Γι’ αυτό και τόσο το νήμα όσο και τα μεσοδόντια βουρτσάκια είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούνται καθημερινά, ώστε να καθαρίζονται αποτελεσματικά οι δύσκολες αυτές περιοχές. Οι οδοντίατροι συστήνουν τη χρήση τους ιδανικά το βράδυ, πριν ή μετά το βούρτσισμα των δοντιών. Το νήμα συνιστάται σε δόντια με πολύ στενά μεσοδόντια διαστήματα και είναι απαραίτητο σε στραβά δόντια. Προτιμάτε το κηρωμένο αν τα διαστήματα είναι μικρά και το superfloss (μοιάζει με σφουγγαράκι) όταν τα διαστήματα είναι μεγαλύτερα. Τα μεσοδόντια βουρτσάκια είναι ιδανικά για όσους έχουν αρκετά μεγάλα μεσοδόντια
διαστήματα, αλλά και σε περιπτώσεις που τα δόντια έχουν αποκατασταθεί με πορσελάνες, έχουν γέφυρες, εμφυτεύματα, απογυμνωμένες ρίζες, «φοράνε» σιδεράκια ή έχουν κάποιο περιοδοντικό νόσημα (π.χ. περιοδοντίτιδα). Μην ξεχνάτε να ξεπλένετε το βουρτσάκι με νερό από δόντι σε δόντι, αλλιώς γίνεται διασπορά των μικροβίων. Στην αγορά υπάρχουν πολλά μεγέθη. Το σωστό μέγεθος είναι αυτό που σφηνώνει λίγο στα δόντια, χωρίς να τραυματίζει.

Χρειάζομαι στοματικό διάλυμα;
Η χρήση του στοματικού διαλύματος δεν είναι υποχρεωτική και συστήνεται μόνο από τον οδοντίατρο. Γενικά, πρέπει να επιλέγετε φαρμακευτικά σκευάσματα και να αποφεύγετε όσα καίνε, ακριβώς επειδή περιέχουν αλκοόλ, το οποίο δημιουργεί ξηροστομία. Μην ξεχνάτε επίσης ότι το στοματικό διάλυμα είναι συμπληρωματικό και δεν αντικαθιστά το βούρτσισμα των δοντιών και τη χρήση νήματος.

Τι οδοντόκρεμα να επιλέξω;
Η οδοντόκρεμα που χρησιμοποιείτε πρέπει να περιέχει επαρκείς ποσότητες φθορίου και χλωρεξιδίνης (πρόκειται για αντιμικροβιακό παράγοντα) κατά των φλεγμονών των ούλων. Αν έχετε ευαισθησία στις ρίζες των δοντιών, καλό είναι να ζητήσετε από τον οδοντίατρο να σας συστήσει την κατάλληλη οδοντόκρεμα, ώστε να μειωθεί η ενόχληση. Οι λευκαντικές οδοντόκρεμες δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται πάνω από 1-2 φορές την εβδομάδα, εκτός αν βρίσκεστε σε περίοδο λεύκανσης και σας την έχει συστήσει ο οδοντίατρός σας.

Τι είναι το καθαριστικό γλώσσας;
Πλέον, στην αγορά κυκλοφορούν ειδικά προϊόντα για τον καθαρισμό της γλώσσας. Ουσιαστικά αφαιρούν το λευκό επίχρισμα που βρίσκεται στην επιφάνειά της, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο μικροβιακός πληθυσμός στο στόμα, ενώ ταυτόχρονα καταπολεμάται η κακοσμία.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΝ κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΡΠΟΔΙΝΗ, χειρουργό οδοντίατρο (www.pkarpodinis.com), και την κ. ΑΘΗΝΑ ΤΑΧΜΙΝΤΖΟΓΛΟΥ, χειρουργό οδοντίατρο (www.smilebydesign.gr).

Δείτε επίσης: