Τα κύματα φωτός ίσως αποτελέσουν ένα υποσχόμενο όπλο στη μάχη κατά του καρκίνου, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Medicine». Η έρευνα έδειξε πώς μπορεί να σχεδιαστεί ένα φάρμακο που θα προσκολλάται στους όγκους, αλλά θα ενεργοποιείται μόνο όταν θα το στοχεύουν συγκεκριμένα κύματα φωτός.

Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να σχεδιαστεί μια ιδιαίτερα στοχευμένη θεραπεία που δεν θα βλάπτει τους γύρω υγιείς ιστούς.

Οι ερευνητές από το Αμερικανικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο στο Maryland διεξήγαγαν τις έρευνές τους σε πειραματόζωα. Χρησιμοποίησαν ένα αντίσωμα που στοχεύει μια πρωτεΐνη στην επιφάνεια των καρκινικών κυττάρων. Στη συνέχεια, προσάρτησαν μια χημική ουσία (IR700) στο αντίσωμα, η οποία ενεργοποιείται όταν τη «χτυπάει» η υπέρυθρη ακτινοβολία. Το πείραμα των ερευνητών στα ποντίκια έδειξε ότι με αυτή τη μέθοδο επετεύχθη μείωση του όγκου και παράταση του προσδόκιμου ζωής.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτός ο συνδυασμός (αντίσωμα-χημική ουσία) θα μπορούσε να είναι ένα υποσχόμενο διαγνωστικό και θεραπευτικό μέσο. Ωστόσο, δεδομένου ότι πρόκειται για έρευνα σε πειραματόζωα, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να «μεταφραστεί» η έρευνα σε συγκεκριμένες μεθόδους στην κλινική πράξη.