Ημερίδες

Τιθασεύστε τον διαβήτη τώρα

Στις 13 Νοεμβρίου και ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη (14/11) το Εθνικό Κέντρο Έρευνας, Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη και των Επιπλοκών του διοργανώνει εκδήλωση ανοιχτή στο κοινό με τίτλο «Τιθασεύστε τον διαβήτη τώρα» στην Αίγλη Ζαππείου από τις 11.00 έως τις 14.00.
Info: Εθνικό Κέντρο Έρευνας, Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη και των Επιπλοκών του, Πλουτάρχου 3, Αθήνα. Τηλ.: 213-20.37.400.

Μαραθώνιος

Κλασικός Μαραθώνιος Αθηνών

Στον φετινό κλασικό μαραθώνιο Αθηνών, την Κυριακή 13/11, τρέχουμε να κόψουμε το κάπνισμα! Αυτό είναι το σύνθημα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), η οποία προσπαθεί μέσω της συνεργασίας της αυτής να αναδείξει ένα σημαντικό μήνυμα: την ανάγκη για άμεση διακοπή του καπνίσματος και την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Σε όλους τους δρομείς του Αγώνα των 5 χιλιομέτρων θα δοθεί t-shirt με το μήνυμα της ΕΠΕ για τη διακοπή του καπνίσματος, ενώ στις 10, 11 και 12 Νοεμβρίου (9.00-18.00), η ΕΠΕ θα βρίσκεται στην EXPO του Μαραθωνίου στο Ζάππειο Μέγαρο, όπου θα παρέχεται δωρεάν αναπνευστικός έλεγχος στους καπνιστές.
Info: Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, Ν.Ν.Θ.Α. «Η Σωτηρία», Λ. Μεσογείων 152, τηλ.: 210-74.87.723.
Bazaar

Crisis Art Bazaar

Έλληνες σχεδιαστές-χειροτέχνες παρουσιάζουν από τις 11 έως και τις 13 Νοεμβρίου στο κοινό της Αθήνας τα γεμάτα φαντασία δημιουργήματά τους, που είναι φτιαγμένα από φτηνά υλικά και πωλούνται σε χαμηλές τιμές, στο «Crisis Art Bazaar» στον Πολυχώρο «Parapera». Πρόκειται για έναν νέο πολυχώρο, οργανωμένο σαν αγορά, που φιλοξενεί νέους σχεδιαστές, ανεξάρτητες ομάδες καινοτόμων χειροτεχνών, δημιουργούς που παρουσιάζουν τη δουλειά τους και έρχονται σε επαφή με το κοινό, με στόχο την ανταλλαγή απόψεων περί αισθητικής και οικολογίας. Παράλληλα, στο «Parapera» λειτουργούν καθημερινά περίπου 40 περίπτερα εναλλασσόμενων και μόνιμων ανεξάρτητων δημιουργών, τα οποία σας περιμένουν να τα ανακαλύψετε.
Info: Πολυχώρος «Parapera», Αχαρνών 61 & Φερών, Αθήνα. Τηλ.: 210- 82.14.520, paraperamarket@gmail.com, www.parapera.gr .
Φαγητό

Απολαυστικός μπουφές

Αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά και ιστορικά σημεία συνάντησης στην Αθήνα. Το Aegli Café (πρώην Lallabai) της Αίγλης Ζαππείου καλωσορίζει το χειμώνα με μια απολαυστική πρόταση. Κάθε Κυριακή, από τις 12.00 έως τις 17.00, μπορείτε να απολαμβάνετε μια εξαιρετική ποικιλία από σαλάτες, ζυμαρικά και μαγειρευτά πιάτα απεριόριστα με 18Ε/ άτομο, φτιαγμένα με αγνά υλικά διαλεγμένα από την ομάδα των σεφ της Αίγλης Ζαππείου.
Info: Aegli Café (Αίγλη Ζαππείου), Κήπος Ζαππείου (είσοδος από Βασ. Όλγας). Τηλ.:210-33.69.300 και 33.69.302.
Παιδί

Περιβάλλον και τέχνη

Στο Σκιρώνειο Κέντρο Κηφισιάς – Πάρκο Σύγχρονης Γλυπτικής, σε μια πράσινη έκταση 9.500 τ.μ. τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στη φύση, θαυμάζοντας ταυτόχρονα γλυπτά ελλήνων και ξένων δημιουργών. Στο χώρο λαμβάνουν κατά καιρούς χώρα διάφορες εκδηλώσεις, ενώ πραγματοποιούνται και εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά όλων των ηλικιών, στα οποία συμμετέχουν σχολεία.
Info: Σκιρώνειο Κέντρο Κηφισιάς – Πάρκο Σύγχρονης Γλυπτικής, Γ. Λύρα 73, Κάτω Κηφισιά. Τηλ.: 210-62.06.437, www.skironio.gr. Ωράριο: καθημερινά 9.00-15.00, Δευτέρα κλειστά.
Θεσσαλονίκη

«Ο Συγγραφέας και ο αδερφός του Συγγραφέα»

Ένας συγγραφέας ανακρίνεται σ’ ένα ολοκληρωτικό καθεστώς για το μακάβριο περιεχόμενο των ιστοριών του και τις ομοιότητες που έχουν με έναν αριθμό παιδικών φόνων που συμβαίνουν στη πόλη. Είναι ένοχος; Μια μαύρη κωμωδία γεμάτη ανατροπές, παγίδες, ξεκαρδιστικούς διαλόγους και παράλογες τεχνικές ανάκρισης.
Info: Θέατρο STUDIO VIS MOTRIX, Αγνώστου Στρατιώτη 20 (έναντι Αγ. Δημητρίου). Τηλ.: 2310-228.161. Διάρκεια: έως 25 Δεκεμβρίου. Παραστάσεις: Παρασκευή 22.30, Σάββατο και Κυριακή 21.00. Είσοδος: 10Ε.
Βιβλίο

Άνθρωπος
Η επιστήμη πίσω από όσα μας κάνουν μοναδικούς
Michael S. Gazzaniga, εκδόσεις Κάτοπτρο, 30,89E

Μια ζωντανή και σαγηνευτική περιήγηση στον γαλαξία του ανθρώπινου εγκεφάλου… Ο συγγραφέας, ένας από τους κορυφαίους ερευνητές στον χώρο της νευροεπιστήμης, εξετάζει τη βιολογική, την ψυχολογική και την κοινωνική φύση του είδους μας. Μερικά ερωτήματα που επιχειρεί να απαντήσει: Τι μοναδικό έχει ο εγκέφαλός μας; Υπάρχει διαφορά μεταξύ της νοημοσύνης του ανθρώπου και της νοημοσύνης των ζώων; Θα μπορούσατε να βγείτε ραντεβού με έναν χιμπαντζή; Γιατί λέμε ψέματα στους άλλους; Και στον εαυτό μας; Γιατί δεν έχουμε εξελίξει κάποιους μηχανισμούς ανίχνευσής τους; Μεταδίδονται τα συναισθήματα; Υπάρχει συναισθηματικός μιμητισμός στα άλλα ζώα;

Στείλτε μας τις δικές σας προτάσεις σχετικά με εκδηλώσεις που συμβαίνουν στην πόλη σας με την ένδειξη «Για τις προτάσεις της εβδομάδας», στην ηλεκτρονική διεύθυνση protaseis@vita.gr.