Μια νέα γενιά φακών επαφής που προβάλλουν εικόνες πάνω στα μάτια είναι ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίησή τους μετά από επιτυχημένες δοκιμές σε πειραματόζωα, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Washington που δουλεύουν πάνω στη τεχνολογία των βιονικών φακών επαφής υποστηρίζουν ότι τα πρώτα τεστ σε κουνέλια είναι ασφαλή και αποδεικνύουν ότι το όλο εγχείρημα είναι υλοποιήσιμο. Μετά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε κουνέλια, οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι πρωτότυποι φακοί επαφής έχουν μέλλον. Για παράδειγμα, υποστηρίζουν ότι θα μπορούσαν να προβάλλουν τις οδηγίες πλοήγησης στους οδηγούς, ενώ εκτιμούν ότι θα μπορούσαν να «απογειώσουν» την εικονική πραγματικότητα των βιντεοπαιχνιδιών. Θα μπορούσαν ακόμη να παρέχουν πληροφορίες όσον αφορά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα μέσω της σύνδεσής τους με βιοαισθητήρες στο σώμα του ασθενούς.

Ωστόσο, πρέπει να υπερπηδηθούν πολλά εμπόδια ακόμη. Το υπάρχον πρωτότυπο αυτή τη στιγμή μπορεί να δουλέψει μόνο μερικά εκατοστά μακριά από την ασύρματη μπαταρία του, ενώ δεν έχει μεγάλη διάρκεια εκπομπής. Επίσης, η φυσιολογία του ανθρώπινου ματιού, το οποίο βλέπει ό,τι προβάλλεται λίγα εκατοστά μακριά του και όχι ό,τι το ακουμπά, αποτελεί ένα ακόμη ζήτημα που πρέπει να διαχειριστούν οι ερευνητές.