Γεια σας, είμαι 23 χρονών, 1,60 και βάρος 73 κιλά. Τι οδηγίες να ακολουθήσω για να δω αποτελέσματα στο σώμα μου; Θέλω να χάσω το περιττό βάρος και να αποκτήσω ένα όμορφο και υγιές σώμα. Μέχρι τα 18 ήμουνα πολύ αδύνατη, μετά έχασα τον έλεγχο. Μπορώ να γίνω ξανά η ίδια;
Βασιλεία

Μερικές απλές συμβουλές που θα μπορούσατε να ακολουθήσετε είναι:

1. Τρώτε τακτικά γεύματα

Να κάνετε τρία κανονικά γεύματα και ενδιάμεσα ελαφριά σνακ. Προγραμματίστε τα γεύματα της ημέρας και αποφύγετε την κατανάλωση μεγάλων γευμάτων το βράδυ.

2. Μειώστε το λίπος της διατροφής σας

Μαγειρέψτε πιο υγιεινά (ψητά, στον ατμό ή βραστά). Επιλέξτε τρόφιμα χαμηλού λίπους και αποφύγετε όσο το δυνατό βούτυρα, σάλτσες και μαγιονέζες. Προτιμήστε ψάρι, κοτόπουλο, γαλοπούλα, γαλακτοκομικά προϊόντα και τυριά με χαμηλότερα λιπαρά. Χρησιμοποιείτε πάντα ελαιόλαδο, αλλά με μέτρο.

3. Αποφύγετε τη ζάχαρη και τα γλυκά

Μη βάζετε μεγάλες ποσότητες ζάχαρης στα ροφήματα σας. Χρησιμοποιήστε τεχνητά γλυκαντικά μόνο μετά από σύσταση του διαιτολόγου που σας παρακολουθεί. Αποφύγετε τρόφιμα υψηλά σε ζάχαρη: σοκολάτα, γλυκά, κομπόστες σε σιρόπι, μπισκότα, παγωτά, μαρμελάδες, αναψυκτικά. Καταναλώστε με μέτρο τρόφιμα με μειωμένη ζάχαρη ή τύπου “light” όπως παγωτά 0+0%, γιαούρτια και γάλατα 0%, κομπόστες σε φυσικό χυμό.

4. Καταναλώστε τροφές με φυτικές ίνες

Καταναλώστε ψωμί, φρυγανιές και παξιμάδια ολικής άλεσης. Προτιμήστε δημητριακά πρωινού με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες. Συμπεριλάβετε όσπρια όπως φακές, φασόλια και αρακά στη διατροφή σας. Καταναλώστε 5 μικρομερίδες τουλάχιστον από φρούτα και λαχανικά (ωμά ή βραστά) κάθε ημέρα.

5. Καταναλώστε λιγότερο αλκοόλ

Το αλκοόλ είναι πλούσιο σε θερμίδες. Προτιμήστε το κρασί από άλλα ποτά με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ.

6. Μειώστε το αλάτι

Χρησιμοποιήστε με μέτρο το αλάτι στη μαγειρική. Αντικαταστήστε το με φυτικά μυρωδικά (π.χ. σκόρδο, κρεμμύδι, άνηθο) και λεμόνι, έτσι ώστε να δώσετε γεύση στο φαγητό. Αποφύγετε τυποποιημένα τρόφιμα όπως κονσέρβες και αλλαντικά.

7. Να πίνετε καθημερινά πολλά υγρά

Πίνετε αρκετό νερό, ανάμεσα στα γεύματά σας, ακόμα και αν δεν έχετε το αίσθημα της δίψας.