Η ωκυτοκίνη γνωστή και ως η «ορμόνη της αγάπης» ενδεχομένως να παίζει προστατευτικό ρόλο στα παιδιά των οποίων οι μητέρες υποφέρουν επί μακρόν από κατάθλιψη, η οποία ξεκίνησε με τη μορφή της επιλόχειου κατάθλιψης (μετά τον τοκετό).

Σύμφωνα με ισραηλινούς ερευνητές οι οποίοι μελέτησαν 155 ζεύγη μητέρων με τα παιδιά τους μέχρι την ηλικία των 6 ετών, το 60% των παιδιών που είχαν μητέρες με παρατεταμένη επιλόχειο κατάθλιψη, βίωναν ψυχικά προβλήματα, όπως άγχος και δυσκολίες κοινωνικοποίησης. Ο κίνδυνος αυτός ανερχόταν στο 15% για τα παιδιά των οποίων οι μητέρες δεν είχαν κατάθλιψη μετά τον τοκετό.

Οι ερευνητές του Gonda Brain Sciences Center στο Πανεπιστήμιο Bar – Ilan διαπίστωσαν επίσης, ότι τόσο τα παιδιά των οποίων οι μητέρες είχαν επιλόχειο κατάθλιψη, όσο και οι μητέρες τους, εμφάνιζαν διαταραχές της ωκυτοκίνης με βάση τις μετρήσεις στο σάλιο και σε συγκεκριμένους γονιδιακούς υποδοχείς της εν λόγω ορμόνης.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτή η μελέτη ίσως οδηγήσει σε καινούργιες επιλογές όσον αφορά την αντιμετώπιση της επιλόχειου κατάθλιψης, αλλά και την ενίσχυση των επιπέδων της ωκυτοκίνης των παιδιών που το έχουν ανάγκη.