Πολλοί καπνιστές πιστεύουν ότι η διακοπή του καπνίσματος θα μειώσει την ποιότητα της ζωής τους και θα τους στερήσει τη δυνατότητα να αντεπεξέρχονται στις πιεστικές καταστάσεις της ζωής. Αυτή η πεποίθηση ήταν που ώθησε τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Wisconsin να διερευνήσουν τις ψυχολογικές επιπτώσεις της διακοπής του καπνίσματος στη ζωή των καπνιστών.

Οι ερευνητές, υπό την εποπτεία της δρ. Megan Piper, διεξήγαγαν μια μελέτη με τη συμμετοχή περισσότερων από 1.500 ανδρών και γυναικών καπνιστών, στους οποίους ζητήθηκε να προσπαθήσουν να κόψουν το κάπνισμα. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για ένα διάστημα από 1 έως 3 χρόνια.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι πρώην καπνιστές ανέφεραν σημαντική βελτίωση σχεδόν σε όλες τις πτυχές της ζωής τους, όπως η υγεία, η αυτοεκτίμηση, η φιλοσοφία για τη ζωή, το επίπεδο διαβίωσης, η εργασία, η αναψυχή, η δημιουργικότητα, η εκμάθηση νέων πραγμάτων, οι φιλικές και ερωτικές σχέσεις, αλλά και οι σχέσεις με την οικογένεια και την κοινότητα-, συγκριτικά με τους καπνιστές.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, μακροπρόθεσμα όσοι κόβουν το κάπνισμα θα είναι πιο ευτυχισμένοι και ικανοποιημένοι από τη ζωή τους, σε σύγκριση με εκείνους που το συνεχίζουν.