Μια προκαταρκτική έρευνα ενός εμβολίου κατά του ιού της ηπατίτιδας C από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης εκτιμάται ως υποσχόμενη. Γενικότερα ο σχεδιασμός ενός εμβολίου κατά του συγκεκριμένου ιού θεωρείται δύσκολο εγχείρημα, δεδομένου ότι η κυτταρική επιφάνεια του εν λόγω ιού διαρκώς αλλάζει, καθιστώντας δύσκολη την εύρεση ενός αναλλοίωτου στόχου προς καταστροφή.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης, που διεξήχθη σε 41 ασθενείς, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Science Translational Medicine», φαίνεται ότι η δημιουργία ενός αποτελεσματικού εμβολίου είναι εφικτή.

Το υπό μελέτη εμβόλιο στοχεύει στον βαθύτερο μηχανισμό του ιού και όχι την διαρκώς μεταβαλλόμενη επιφάνειά του.

Ο σκοπός της έρευνας ήταν να διαπιστωθεί η ασφάλεια του εμβολίου και οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι εθελοντές παρουσίασαν ισχυρή ανοσία που διήρκεσε έναν χρόνο, χωρίς να σημειωθούν σημαντικές παρενέργειες.

Η ηπατίτιδα C μεταφέρεται από το αίμα (π.χ. με μολυσμένες βελόνες) και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας φέρουν τον ιό περισσότεροι από 170 εκατομμύρια άνθρωποι. Η νόσος ελέγχεται με αντιιικά φάρμακα, αλλά οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης εκτιμούν ότι ένα εμβόλιο θα αποτελέσει σημαντική πρόοδο στον αγώνα κατά της νόσου.