Φίλος της καρδιάς, αλλά εχθρός του στομάχου, επισημαίνουν οι βρετανοί επιστήμονες του St. George University of London ότι είναι η ασπιρίνη, οι οποίοι ανέλυσαν τα στοιχεία 9 κλινικών μελετών, που αφορούσαν περισσότερους από 100.000 ανθρώπους χωρίς καρδιαγγειακό ιστορικό.
Συγκεκριμένα, αυτό το οποίο διαπίστωσαν οι ειδικοί είναι ότι το όφελος για την καρδιά σε όσους λάμβαναν ασπιρίνη χωρίς να έχουν ιστορικό καρδιαγγειακών νόσων, δηλαδή χωρίς να έχουν υποστεί έμφραγμα, ήταν ότι απέτρεπε ένα καρδιαγγειακό επεισόδιο για κάθε 120 ανθρώπους που λάμβαναν ασπιρίνη.
Παράλληλα, όμως, ο ένας στους 73 υπέφερε από εσωτερική αιμορραγία.
Είναι γνωστό και ευρέως αποδεκτό ότι η λήψη ασπιρίνης προφυλάσσει όσους έχουν ήδη υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου και συστήνεται από τους καρδιολόγους για την πιθανή πρόληψη ενός δεύτερου εμφράγματος.
Το ερώτημα που ανέκαθεν παρέμενε στην γκρίζα ζώνη είναι κατά πόσον η λήψη της ασπιρίνης πρωτογενώς, δηλαδή από υγιείς ενηλίκους χωρίς καρδιαγγειακά νοσήματα, μπορεί να τους προφυλάξει από το έμφραγμα. Μάλιστα, πολλοί μεσήλικοι λαμβάνουν μόνοι τους ασπιρίνη καθημερινά γι’ αυτόν τον λόγο.
Οι βρετανοί ερευνητές, λοιπόν, τονίζουν ότι αυτή η πρακτική είναι επισφαλής, επειδή το όποιο όφελος για την καρδιά αντιστρατεύεται ο αυξημένος κίνδυνος γαστρορραγίας. Ο επικεφαλής της έρευνας, δρ. Rao Seshasai, επεσήμανε ότι οι καρδιολόγοι θα πρέπει να εξετάζουν κατά περίπτωση το ενδεχόμενο της χορήγησης ασπιρίνης για την πρωτογενή πρόληψη του εμφράγματος σε ασθενείς χαμηλού κινδύνου.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Archives of Internal Medicine».
Ασπιρίνη: φίλος ή εχθρός της υγείας;
Φίλος της καρδιάς, αλλά εχθρός του στομάχου, επισημαίνουν βρετανοί ερευνητές ότι είναι η ασπιρίνη.