Όταν τα παιδιά έχουν υψηλή χοληστερίνη ή πίεση, τότε οι γονείς τους μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο διαβήτη ή καρδιαγγειακής νόσου στο άμεσο μέλλον, σύμφωνα με μια νέα έρευνα. Η έρευνα διεξήχθη σε 519 οικογένειες στην πολιτεία του Ohio των ΗΠΑ και οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το βάρος ενός 12χρονου παιδιού, οι τιμές της χοληστερίνης και την πίεσής του αποτελούσαν έναν παράγοντα που βοηθούσε τους ειδικούς να προβλέψουν τις πιθανότητες καρδιαγγειακού κινδύνου, υπέρτασης ή διαβήτη του γονιού για τις επόμενες 3 δεκαετίες.

Οι ερευνητές του Εβραϊκού Νοσοκομείου του Cincinnati εξέτασαν 852 μαθητές (για χοληστερίνη, υπέρταση, τριγλυκερίδια, βάρος) στην ηλικία των 12 ετών και τους επανεξέτασαν μετά από 26 χρόνια, οπότε εξέτασαν και τους γονείς τους, οι οποίοι είχαν μέσο όρο ηλικίας τα 66 έτη. Στο 47% των οικογενειών, ο ένας γονιός είχε ήδη υποστεί έμφραγμα ή εγκεφαλικό ή είχε υποβληθεί σε επέμβαση διάνοιξης των αρτηριών του. Στο 37% των περιπτώσεων ο ένας γονιός είχε διαβήτη.

Διαπιστώθηκε ότι ο καρδιαγγειακός κίνδυνος για τους γονείς ήταν διπλάσιος όταν το παιδί είχε υψηλή πίεση στα 12 του. Επίσης, ο κίνδυνος διαβήτη ή υπέρτασης για τον γονιό διπλασιαζόταν όταν το παιδί ήταν υπέρβαρο στα 12 του.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι σύμφωνα με τα ευρήματά τους οι εξετάσεις των παιδιών φαίνεται ότι έχουν ένα πρόσθετο όφελος για τον εντοπισμό των γονιών που μπορεί να ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.Το όφελος αυτό δεν είναι αμελητέο, δεδομένου ότι συχνά οι γονείς αμελούν τις δικές τους εξετάσεις, αλλά πηγαίνουν συστηματικά τα παιδιά τους στον γιατρό.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «Journal of Pediatrics».