Η μέτρηση της πίεσης του αίματος πρέπει να γίνεται και στα δυο χέρια επειδή η διαφορά ανάμεσα στο δεξί και το αριστερό χέρι μπορεί να υποδηλώνει την ύπαρξη προβλημάτων υγείας, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό The Lancet. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι παρόλο που οι υπάρχουσες οδηγίες αναφέρουν ότι η μέτρηση της πίεσης πρέπει να γίνεται και στα δυο χέρια εντούτοις αυτό σπανίως εφαρμόζεται στην καθημερινή κλινική πράξη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές από το Peninsula College of Medicine and Dentistry και το Πανεπιστήμιο του Exeter οι οποίοι έκαναν ανασκόπηση σε 28 προηγούμενες μελέτες διαπιστώθηκε ότι οι περισσότεροι συμμετέχοντες στην έρευνα είχαν αυξημένο κίνδυνο πίεσης και περίπου το 1/3 είχαν φυσιολογικές τιμές.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια διαφορά στις τιμές της συστολικής πίεσης των 10mmHg μεταξύ των δύο χεριών μπορούσε να οδηγήσει στην αναγνώριση ασθενών με υψηλό κίνδυνο ασυμπτωματικής περιφερειακής αγγειακής νόσου (αρτηριοσκλήρυνση στις αρτηρίες που τροφοδοτούν με αίμα στα πόδια). Επίσης, μια διαφορά της τάξεως των 15mmHg μπορεί να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να αποσαφηνιστεί αν η μεγάλη διαφορά τιμών της πίεσης μεταξύ των δυο χεριών θα πρέπει να οδηγήσει σε επιθετική θεραπευτική αντιμετώπιση.