Κύτταρα δέρματος μετατράπηκαν απευθείας σε κύτταρα που αποτελούν βασικά δομικά συστατικά του εγκεφάλου από ερευνητές που μελετούν ποντίκια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Stanford. Στo πείραμα τα αποτελέσματα του οποίου δημοσιεύθηκαν στο Proceedings of the National Academy of Sciences κατέστη δυνατό να παρακαμφθεί το ενδιάμεσο στάδιο της μετατροπής των κυττάρων σε βλαστοκύτταρα.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι ήταν ενθουσιασμένοι με τις πιθανές μελλοντικές ιατρικές εφαρμογές της μεθόδου τους. Ωστόσο, χρειάζονται ακόμη πολύ περισσότερα τεστ προτού η τεχνική εφαρμοστεί σε κύτταρα ανθρώπινου δέρματος. Μέχρι σήμερα, μεταξύ των διαφόρων τεχνικών που αφορούν τα βλαστοκυτάρα και δεν εγείρουν ηθικά διλήμματα (όσον αφορά την προέλευση των βλαστοκυττάρων) ανήκει και εκείνη που αφορά την μετατροπή των κυττάρων του δέρματος σε βλαστοκύτταρα τα οποία στη συνέχεια μετατρέπονται στα επιθυμητά κύτταρα.

Στο συγκεκριμένο πείραμα οι ερευνητές κατάφεραν να μετατρέψουν τα δερματικά κύτταρα απευθείας σε κύτταρα του εγκεφάλου που έχουν την ιδιότητα να αναπτυχθούν σε νευρώνες, παρακάμπτοντας το ενδιάμεσο στάδιο των βλαστοκυττάρων. Μάλιστα τα συγκεκριμένα κύτταρα έχουν την δυνατότητα να πολλαπλασιαστούν σε εργαστηριακές συνθήκες γεγονός που γεννά ελπίδες για μελλοντικές θεραπευτικές χρήσεις.