Γεια σας, είμαι 47 ετών και τον Απρίλιο του 2011 παρουσιάστηκε ανωμαλία στην περίοδο – δύο συνεχόμενες εβδομάδες πολύ έντονης ρύσης – που αντιμετώπισα σύμφωνα με υπόδειξη του γυναικολόγου μου με χρήση αντισυλληπτικών για 3μήνες (5ος,6ος,7ος). Υπήρξε σταθεροποίηση για τους επόμενους 3μηνες, μετά διακοπή για άλλους 3 και έπειτα 1 ολόκληρος μήνας συνεχούς και έντονης εμμήνου ρήσεως με αποτέλεσμα ο αιματοκρίτης να φτάσει 23,8 και ο σίδηρος 31. Ο γυναικολόγος μου προτείνει αγωγή με σίδηρο και φυλλικό οξύ. Είναι αρκετό ή πρέπει να υποβληθώ σε περαιτέρω εξετάσεις;
Δήμητρα

Ο γιατρός σας απέδωσε τη μεγάλη πτώση του αιματοκρίτη στην απώλεια αίματος και σιδήρου λόγω της ανωμαλίας της εμμήνου ρύσεως. Από τις πληροφορίες που μας δίνετε φαίνεται πως πράγματι αυτό συνέβη και επομένως η θεραπεία με σίδηρο και φυλλικό οξύ θα είναι αποτελεσματική. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως πως μια περαιτέρω αιτία σιδηροπενικής αναιμίας είναι και η απώλεια σιδήρου από το πεπτικό. Καλό είναι να είμαστε απόλυτα σίγουροι πως δεν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα πεπτικού (π.χ. πολύποδες) προτού αρχίσουμε θεραπεία. Αυτό μπορεί να γίνει με μια απλή μικροβιολογική εξέταση κι εάν είναι απαραίτητο με ενδοσκόπηση.
Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε και τον γιατρό σας ώστε να είμαστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μας διαφύγει κάποιο πιθανό πρόβλημα πεπτικού προτού αρχίσετε την διόρθωση της αναιμίας.