Όσοι κάνουν δίαιτα καλό είναι να προετοιμάζονται για έναν αγώνα όπως ο μαραθώνιος και όχι για σπριντ. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η απώλεια βάρους είναι δύο φορές πιο δύσκολη από όσο πίστευαν έως τώρα.

Αφού έλαβαν υπόψη το δεδομένο της επιβράδυνσης του ρυθμού του μεταβολισμού που επέρχεται με την απώλεια των πρώτων κιλών, κορυφαίοι ειδικοί ανακοίνωσαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Επιστημονική Πρόοδο ότι οι προσδοκίες από την απώλεια βάρους ήταν έως τώρα πολύ υψηλές. «Αντί να περιμένουν πολλά, όσοι κάνουν δίαιτα πρέπει να είναι υπομονετικοί», επισημαίνει ο δρ. Boyd Swinburn, ειδικός στην παχυσαρκία από το Πανεπιστήμιο Deakin στη Μελβούρνη.

Μέχρι σήμερα, οι ειδικοί υποστήριζαν ότι κόβοντας 100 θερμίδες την ημέρα επιτυγχάνεται απώλεια βάρους 5 κιλών σε ένα χρόνο. Λαμβάνοντας όμως υπόψη το δεδομένο της επιβράδυνσης του μεταβολισμού, τελικά η προσδοκώμενη απώλεια, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι η μισή (2,5 κιλά).

Για μια πιο ρεαλιστική αποτύπωση των προσδοκιών από την απώλεια βάρους, οι ειδικοί παραπέμπουν στο The Body Weight Simulator του αμερικανικού Υπουργείου Υγείας (http://bwsimulator.niddk.nih.gov). Με τη βοήθεια αυτού του επιστημονικού εργαλείου, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υπολογίσουν πόσο λιγότερο πρέπει να τρώνε, καθώς και πόσο περισσότερο πρέπει να ασκούνται για να πετύχουν τον στόχο τους, λαμβάνοντας υπόψη τη μείωση του ρυθμού του μεταβολισμού.